Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

NATO miera uzturētāji sākuši nojaukt barikādes Kosovas ziemeļu pierobežā

NATO komandēto miera uzturēšanas spēku (KFOR) karavīri ceturtdien devušies uz Kosovas ziemeļu pierobežu un sākuši nojaukt barikādes, ko uz ceļiem līdzās robežposteņiem uzbūvējuši Kosovas serbi.

Protestētāju izklīdināšanai karavīri likuši lietā asaru gāzi. Nav saņemtas ziņas, ka kāds cilvēks būtu cietis. Barikāžu nojaukšana sākta ap plkst.6 pēc vietējā laika (plkst.7 pēc Latvijas laika).

Aptuveni pusotrs simts serbu centās nepieļaut barikāžu aizvākšanu netālu no Brnjakas robežkontroles punkta, taču izklīda, kad pret viņiem tika pielietota asaru gāze.

Situācija saglabājas mierīga, taču saspringta. Divi vismaz simts militāro transportlīdzekļu un kravas furgonu konvoji apstājušies pirms pirmajām barikādēm uz ceļa, kas ved uz Brnjakas robežkontroles punktu.

Vietējie serbi jau vairākas nedēļas uzturas līdzās 16 barikādēm, kas nobloķējušas ceļus uz kontrolpunktiem.

Jatgādina, ka KFOR un Kosovas ziemeļdaļas serbu līderi trešdien nespēja vienoties par pārvietošanos pierobežā. Kā skaidro Mitrovicas mērs Slaviša Rističs, serbi bijuši ar mieru atļaut pārvietoties KFOR piegāžu transportam, vienlaikus gan nenojaucot barikādes un pārbaudot KFOR kravas.

Turpretī KFOR pieprasīja pārvietošanās brīvību ne tikai miera uzturēšanas spēku karavīriem, bet arī Eiropas Savienības (ES) Kosovas tiesībsargāšanas misijas (EULEX) darbiniekiem.

Jau ziņots, ka Belgrada izvērsusi spiedienu pret Kosovas serbiem, lai tie piekristu kompromisam, jo ES skaidri apliecinājusi, ka Serbijai netiks piešķirts kandidātvalsts statuss, ja situācija Kosovā neuzlabosies.

Kosovas albāņu valdība jūlijā deva rīkojumu saviem drošības spēkiem pārņemt kontroli robežpunktos uz robežas ar Serbiju, lai panāktu, ka tiek ievērots Serbijas preču importa aizliegums.

Priština skaidroja, ka serbu tautības Kosovas robežpolicisti aizliegumu ignorē.

Ziemeļkosovas serbus šis Prištinas lēmums saniknoja, un sekojošajās sadursmēs viens albāņu policists tika nogalināts, bet četri - ievainoti.

NATO karavīri iejaucās notikumos, kad Jarinjes robežpunkts tika nodedzināts un pēc tam ar buldozeru nošķūrēts. To, kā šķiet, paveikuši serbi.

Sekojošajās sadursmēs ievainoti deviņi NATO karavīri un vairāk nekā desmits serbu.

"KFOR patur tiesības aizvākt barikādes, kad tas būs piemēroti, un neizturēsies pret tām iecietīgi mūžīgi," pagājušajā nedēļā sacīja KFOR komandieris Erhards Drevss. "Cilvēkiem jāturas pa gabalu no ceļu nožogojumiem un barikādēm un nav jāpiedalās nelegālos protestos un aktivitātēs."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits