Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

NATO pieprasa Maskavai atklāt informāciju par Novičok programmu

NATO piektdien aicināja veikt starptautisku izmeklēšanu Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanas lietā, vienlaikus pieprasot Krievijai, lai tā starptautiskajai ķīmisko ieroču uzraudzības organizācijai atklāj informāciju par nervus paralizējošās vielas Novičok programmu.

Pēc NATO padomes ārkārtas sēdes vēstnieku līmenī alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka visas valstis bijušas vienotas, nosodot šaušalīgo uzbrukumu Navaļnijam.

Vācija, kur patlaban ārstējas Krievijas opozicionārs, informējusi pārējās dalībvalstis par Navaļnija lietu. Ir gūti "pierādījumi, neatstājot vietu šaubām", ka ticis izmantots Novičok, sacīja alianses vadītājs.

"Krievijas valdībai ir pilnā mērā jāsadarbojas ar Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW) neatkarīgas starptautiskas izmeklēšanas jautājumā," uzsvēra Stoltenbergs.

"Mēs arī aicinām Krieviju pilnībā atklāt OPCW informāciju par Novičok programmu," viņš piebilda.

Bēdīgi slavenā vēl PSRS izstrādātā nervus paralizējošā inde tika lietota arī Solsberijā, Lielbritānijā, pirms diviem gadiem uzbrukumā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai. Pēc šī uzbrukuma no NATO misijas tika izraidīti septiņi Krievijas diplomāti.

Stoltenbergs neizslēdza iespēju, ka līdzīgi atbildes soļi varētu tikt sperti arī tagad, tomēr viņš uzsvēra, ka Navaļnija saindēšana, kas notika Krievijā, ir krietni atšķirīga no uzbrukuma Skripaļiem, kas notika NATO dalībvalsts teritorijā.

"Mums ir stingra pārliecība, ka šis ir klajš starptautisko tiesību pārkāpums, tāpēc uz to ir nepieciešama starptautiska reakcija, bet es neizteikšu pieņēmumus par to, tieši kādai šai starptautiskajai rekcijai būtu jābūt, viņš sacīja.

ES un citas starptautiskās struktūras jau aicinājušas veikt OPCW izmeklēšanu, paužot skepsi par to, vai Krievija veiks pienācīgu Navaļnija saindēšanas izmeklēšanu.

Kremlis jau paudis pārliecību, ka Krievijas valsts par notikušo nevar tikt vainota, bet kāds Krievijas toksikologs piektdien norādīja, ka Navaļnija veselība, iespējams, pasliktinājusies diētas vai stresa rezultātā.

Navaļnijs 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā  Sibīrijā, bet divas dienas vēlāk no Krievijas pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika Charite.

Kā trešdien pavēstīja Vācijas valdība, tagad iegūti neapgāžami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder Novičok grupai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits