Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Nazarbajevam prognozē uzvaru bez īstas cīņas

Pēdējos mēnešos pastiprināta pasaules uzmanība bijusi pievērsta Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīm, kurām pāri brāžas protestu vilnis, ko izraisījusi cilvēku neapmierinātība ar vairākas desmitgades pie varas esošiem valdniekiem.

3. aprīlī Centrālāzijas valsts Kazahstānas vēlētāji dosies pie balsošanas urnām, lai, visticamāk, vēl uz septiņiem gadiem ievēlētu līdzšinējo valsts vadītāju Nursultanu Nazarbajevu, kurš valda jau vairāk nekā 20 gadu un ir paziņojis, ka amatā paliks tik ilgi, cik veselība atļaus.

Kazahstāna ir uzskatāms piemērs tendencei, ka arī atsevišķās bijušās Padomju Savienības valstīs viens cilvēks varas grožus gatavs turēt līdz kapa malai. Baltkrievijā, Uzbekistānā un Tadžikistānā valdnieki nav mainījušies kopš 90. gadu sākuma, Azerbaidžānā stingrās dūres politiku izvērš Ilhams Alijevs, kurš varu mantojis no tēva.

Bez konkurences

Patiesībā tuvākajām Kazahstānas prezidenta vēlēšanām vajadzēja notikt nākamgad, kad beigtos kārtējais N. Nazarbajeva septiņu gadu prezidentūras termiņš, tomēr viss mainījās pēc tam, kad decembrī Kazahstānas Centrālā vēlēšanu komiteja nāca klajā ar paziņojumu, ka vēlētāji ir iesnieguši priekšlikumu rīkot referendumu par 70 gadu vecā N. Nazarbajeva palikšanu amatā vismaz līdz 2020. gadam, nerīkojot vēlēšanas.

Pret tautas nobalsošanu asi iebilda Kazahstānas opozīcijas partijas un rietumvalstis, apgalvojot, ka šāds scenārijs var novest pie autoritārisma. Šķiet, šos pārmetumus sadzirdēja arī N. Nazarbajevs, noraidot referenduma rīkošanu, bet tā vietā izsludinot ārkārtas prezidenta vēlēšanas. Viņš lepni paziņoja, ka lēmums nerīkot referendumu ir «vēsturiska mācība demokrātijai par palikšanu godīgam pret konstitūciju».

Bez neapšaubāmā favorīta N. Nazarbajeva vēlēšanās startēs vēl trīs kandidāti - Zaļo partijas pārstāvis Melss Jeleusizovs, kurš piedalās tikai tādēļ, lai pievērstu uzmanību vides problēmām, parlamenta augšpalātas vicespīkers Gani Kasimovs, kurš N. Nazarbajevu nosaucis par savu iedvesmotāju, un Žambils Ahmetbekovs, kura Komunistiskā tautas partija ir lojāla prezidenta partijai Nur Otan, raksta portāls EurAsiNet.

Valdīs vēl ilgi

Par nepiedalīšanos vēlēšanās paziņojušas Kazahstānas lielākās opozīcijas partijas Azat, Ak Jol un Ruhaniyat, tās uzskata, ka atvēlēts pārāk maz laika, lai iegūtu finansējumu un sarīkotu priekšvēlēšanu kampaņu. Vairākas nevalstiskās organizācijas aicina iedzīvotājus boikotēt, pēc to domām, negodīgās vēlēšanas.

Pagājušajā vasarā par nācijas līderi pasludinātais N. Nazarbajevs izteicies, ka valdīs, kamēr vien spēs, tomēr analītiķi uzskata, ka viņš turpinās kustināt Kazahstānas politikas sviras arī pēc formālās aiziešanas. «Prezidenta amatu varētu likvidēt, un Kazahstāna varētu kļūt par sava veida parlamentāru republiku, kurā N. Nazarbajeva partija Nur Otan kontrolētu visas dzīves sfēras,» aģentūrai Reuters savu vīziju klāsta Kazahstānas politikas pētnieks Andrejs Čebotarjovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits