Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Ņemcovam neauglīga cīņa pret Putinu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kuru šogad trešo reizi ievēlēja šajā amatā, pēc sava otrā prezidentūras termiņa beigām 2008. gadā žurnālistiem vaļsirdīgi atklāja, ka, vadot valsti, juties kā «vergs galerās». 12 gados, kuros V. Putins ir atradies Krievijas varas augšgalā, viņš sevi ir centies pozicionēt kā cilvēku no tautas, vienkāršo krievu, kas dzīvo bez šika.

Šo V. Putina tēlu cenšas graut viens no pēdējo gadu asākajiem Kremļa kritiķiem Boriss Ņemcovs, kurš šonedēļ prezentēja brošūru, kurā uzskaitīti grezni īpašumi, transportlīdzekļi un aksesuāri, kas esot prezidenta rīcībā un tikuši iegādāti par trūkumā slīkstošo Krievijas nodokļu maksātāju naudu.

Pagaidām izdevums nav radījis cerēto ažiotāžu, jo liela daļa Krievijas lielāko masu mediju B. Ņemcova pēdējās aktivitātes ir ignorējuši, bet aptaujātie iedzīvotāji par V. Putina iespējamo bagātību īpašu pārsteigumu neizrāda.

Sešas gada algas

B. Ņemcova veidotās un 5000 eksemplāros izdotās 32 lappuses biezās brošūras ar ironisko nosaukumu Verga dzīve galerās ievadā rakstīts, ka viens no iemesliem, kāpēc V. Putins esot «maniakāli» iekrampējies varas seglos, ir «bagātības un greznības atmosfēra, pie kuras viņš jau ir pieradis un no kuras kategoriski nevēlas atteikties». Turpinājumā tiek uzskaitītas lietas, kas pierādot šo bagātību un greznību.

Tiek sākts ar V. Putina rezidencēm, kuru visā Krievijā esot veselas divdesmit, no tām deviņas tikušas uzbūvētas viņa valdīšanas gados. Laikraksts Kommersant apgalvo, ka 14 no bukletā redzamajām pilīm un villām patiešām piederot valdībai, bet pārējām neesot nekāda sakara ar prezidentu.

Avīze īpašu uzmanību pievērš aprakstam par grezno māju Gelendžikas pilsētā pie Melnās jūras. Miljardu dolāru (550 miljonu latu) vērtā villa it kā esot paredzēta V. Putina vajadzībām, un tās būvniecība esot finansēta par nelikumīgi iegūtiem līdzekļiem, tomēr līdz šim medijiem nav izdevies iegūt neapgāžamus pierādījumus, ka nams pieder prezidentam. «Baumas, pastāvīgas baumas, bet nekādu pierādījumu,» raksta Kommersant.

Pēc rezidenču uzskaitījuma bukleta veidotāji uzkavējas pie V. Putina miljardu dolāru vērtās avioflotes, kuras sastāvā esot 43 lidmašīnas un 15 helikopteru. Prezidenta galvenajā lidmašīnā, ar kuru viņš dodas uz vizītēm ārvalstīs, esot ierīkota tualete par 75 tūkstošiem dolāru (41,2 tūkstoši latu). Informācija par prezidenta avioparku tikusi iegūta no publikācijām Krievijas medijos.

Izdevumā aplūkojamas arī divas jahtas, kuru kopējā cena ir 87 miljoni dolāru (47,8 miljoni latu), un vairāk nekā miljonu dolāru (550 tūkstošu latu) vērtais limuzīns Mercedes-Benz S 600 Guard Pullman.

V. Putina greznumlietu uzskaitījumu noslēdz sadaļa par luksusa rokaspulksteņiem, kas redzēti rotājam Krievijas līdera plaukstas locītavu. Kopumā tādu esot vienpadsmit, dārgākais no tiem - A.Lange & Sohne Tourbograph - maksājot pusmiljonu dolāru (275 tūkstoši latu). Visu rokaspulksteņu kopējā vērtība varētu būt ap 700 tūkstošiem dolāru (385 tūkstoši latu), kas esot sešas V. Putina gada algas.

Nerūp valdnieka bagātība

Arī agrāk Krievijas publiskajā telpā ir parādījusies informācija par V. Putina bagātību. Piemēram, 2007. gadā neatkarīgais politologs Staņislavs Beļkovskis paziņoja, ka prezidentam vairākos lielākajos valsts enerģētikas uzņēmumos netieši pieder akcijas, kuru kopējā vērtība ir 40 miljardu dolāru (22 miljardi latu). Tomēr reālu apstiprinājumu šim faktam viņš nevarēja sniegt.

«Es ceru, ka pēc šī ziņojuma izlasīšanas to sabiedrības pārstāvju, kas tic, ka Putins un viņa sabiedrotie ir blēži un zagļi, skaits sasniegs 70%,» B. Ņemcovs sacīja brošūras atvēršanas pasākumā otrdien. «Es domāju, ka pēc tam mēs spēsim atbrīvot valsti no viņiem.»

Tomēr lielai daļai Krievijas iedzīvotāju no vēstures ir zināms, ka impēriskā un padomju perioda valsts vadītāji baudīja privilēģijas, par kādām vienkāršā tauta varēja tikai sapņot, tāpēc viņi nesatraucas par to, ka V. Putinam varētu piederēt bagātība.

Pensionāre Jeļena Ņikitičina uzskata, ka mēģinājumi mobilizēt opozīcijas protestus, radot sašutumu par V. Putina grezno dzīvesstilu, cietīšot neveiksmi. «Esmu nodzīvojusi 70 gadu. Tā vienmēr ir bijis [ka valdnieki ir bagāti],» viņa stāsta aģentūrai Reuters. Arī jaunatne nesteidz pieslieties B. Ņemcova sašutumam. «Personīgi man tas nerūp. Man pats svarīgākais ir tas, kā viņš [V. Putins] dara savu darbu,» apgalvo pirmā kursa studente Jeļena Malmova.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits