Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Nemiernieki tuvojas Tripolei

Nemiernieki Lībijā turpina savu uzvaras gājienu, apdraudot nemīlētā vadoņa Muammara Kadāfi pozīcijas, kura tvērienā atrodas galvaspilsēta Tripole. Tikmēr pasaule pastiprinājusi spiedienu uz Lībijas vadoni, nosodot nežēlīgo izrēķināšanos ar valsts iedzīvotājiem.

ANO Drošības padome vienbalsīgi lēmusi piemērot Lībijas vadonim, viņa ģimenei un tuvākajam personu lokam sankcijas: noteikt ieroču embargo, ceļošanas aizliegumu un aktīvu iesaldēšanu. Papildus tam rosināts sākt izmeklēšanu Starptautiskajā Hāgas krimināltiesā, lai sodu saņemtu it visi, kas atbildīgi par civiliedzīvotāju nāvi. Arī ASV prezidents Baraks Obama parakstījis līdzīgas sankcijas, mudinot prezidentu M. Kadāfi atkāpties no amata un brīdinot, ka viņa četru dekāžu ilgais valdīšanas periods draud izvērsties nežēlīgā pilsoņu karā. Svētdien arī Eiropas Savienība paziņoja, ka jau tuvākajā laikā pievienosies sankciju noteicēju virknei.

Pasaules morāls atbalsts

Pasaules valstis jau daudzkārt nosodījušas vardarbību Lībijā, taču sankciju noteikšana pilnībā atspoguļojot nostāju pret notikumiem valstī, kurā nemieri prasījuši ap diviem tūkstošiem dzīvību. «Valdība karo pret saviem iedzīvotājiem, tādēļ Kadāfi ir pienācis laiks atkāpties,» CNN citējis Lielbritānijas ārlietu ministra Viljama Heiga teikto.

«Sankcijas palīdzēs darīt galu fašistiskajam režīmam, kurš vēl aizvien valda Tripolē,» Lībijas pārstāvja ANO Ibrahima Dabaši cerēto citējis Reuters. Turklāt tās kalpojot kā morāls atbalsts opozicionāriem, norādīja I. Dabaši, kurš pats pagājušās nedēļas sākumā pievienojies opozicionāru rindām.

Tomēr Lībija ir citās domās. «Tas nav taisnīgi, ka Drošības padome steidzas pieņemt šādus lēmumus,» paziņojis valsts ārlietu ministrs Musa Kasa, uzsverot, ka lēmums esot neapdomīgs. Prezidenta dēls Saīfs el Islāms pat uzsvēra, ka Lībija pārdzīvošot šos nemierus, un pauda cerību, ka tauta atkal apvienosies. «Visos dienvidos valda miers. Rietumos ir miers. Valsts centrā arī ir miers. Pat daļēji austrumos,» ABC News norādīja prezidenta dēls, uzsverot, ka starp mediju pārraidītajiem un patiesajiem notikumiem esot liela neatbilstība. Vaicāts par ASV prezidenta vēršanos pie M. Kadāfi, aicinot to atkāpties, viņš norādījis: «Pirmkārt, tā nav Amerikas darīšana. Otrkārt, vai viņi domā, ka tas būtu risinājums? Protams, ka nē.»

Tuvojas Tripolei

Svētdien opozicionāri virzījās arvien tuvāk baiļu klusumā slīgstošajai Tripolei, kurā prezidenta spēki gatavi raidīt šāvienus ikviena nemiernieka virzienā. «Mēs lūdzamies, lai šis murgs pēc iespējas ātrāk beigtos,» CNN sacījis kāds vietējais. Nemierniekiem izdevās savā varā pārņemt Tripolei tuvāko pilsētu Zāviju. Saukļi «Prom Kadāfi! Brīvu Lībiju!» pieskandināja pirms tam prezidenta kontrolē esošās Zāvijas centru. M. Kadāfi režīmam lojālajiem spēkiem ielencot apkārtni, protestētāji raidīja gaisā šāvienos, brīdinot, ka viņi šeit ir pulcējušies miermīlīgu mērķu vadīti, taču gatavi arī cīņai par pilsētu, ja tas būs nepieciešams.

Lībijas bijušais tieslietu ministrs Mustafa Abdeldžalils sestdienas vakarā izveidojis pagaidu valdību, kas cer aizstāt M. Kadāfi arvien apdraudētāko režīmu. «Mūsu nacionālā valdība ir veidota gan no militārspēku pārstāvjiem, gan civilpersonām. Tā būs pie varas ne ilgāk par trim mēnešiem, kuru laikā tiks sarīkotas godīgas vēlēšanas un iedzīvotāji izvēlēsies savu vadoni,» M. Abdeldžalila teikto citējis AFP.

Svētdien opozicionāri pēc sanāksmes otrajā lielākajā pilsētā Bengāzī ziņoja par citu - Nacionālās Lībijas padomes izveidi, kas esot «revolūcijas seja». Tā neplānojot veikt sarunas ar M. Kadāfi, uzskatot, ka sadarbība neesot iespējama. Turklāt Nacionālā Lībijas padome paziņojusi, ka nevēloties arī ārzemju spēku palīdzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits