Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Noslēpumiem beigas - ES vienojas par datu apmaiņu cīņai ar nodokļu nemaksātājiem

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri otrdien spēruši soli tuvāk banku noslēpumu neaizskaramības atcelšanai, vienojoties par automātisku apmaiņu ar savu pilsoņu kontu informāciju, lai vērstos pret nodokļu nemaksātājiem. Pret ieceri uzdot bankām sniegt informāciju citu dalībvalstu nodokļu iekasēšanas dienestiem sākotnēji iebilda Luksemburga un Austrija.

Tas ir patiess "robežakmens, kuru ES sasniegusi savā progresā, kā arī starptautiskajā cīņā pret izvairīšanos no nodokļiem", atzina Itālijas finanšu ministrs Pjērs Karlo Padoāns, kurš vadīja otrdienas sēdi kā pašreizējās ES prezidējošās valsts pārstāvis.

"Ar banku noslēpumiem ir beigas, un automātiskā informācijas apmaiņa tiks piemērota visplašākajā veidā," jau paziņojis ES nodokļu komisārs Aļģirds Šemeta.

Saskaņā ar jauno direktīvu nacionālie nodokļu iekasēšanas dienesti iegūs bezprecedenta pilnvaras saņemt informāciju par visiem banku kontiem un apmainīt šos datus ar saviem kolēģiem citās dalībvalstīs.

Otrdienas lēmums ir saskaņā ar ES saistībām īstenot reformas nodokļu nemaksāšanas apkarošanā, kuras tā jau iepriekš uzņēmusies Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) priekšā.

Luksemburga, kas jau iepriekš bija pakļauta ES spiedienam savas liberālās nodokļu politikas dēļ, pēc mēnešiem ilgas pretestības otrdien arī beidzot piekrita jaunās direktīvas akceptēšanai. Luksemburga, līdzīgi Austrijai, bažījas, ka jaunie noteikumi mazinās tās banku konkurētspēju salīdzinājumā ar Šveices un Lihtenšteinas bankām. Taču, neskatoties uz ilgstošo banku noslēpumu neaizskaramības aizstāvēšanu, abas valstis bija apņēmušās pielāgoties OEDC standartiem finanšu caurskatāmības jomā, un tādējādi tās galu galā bija spiestas pakļauties arī ES spiedienam.

Saskaņā ar vienošanos automātiskā banku datu apmaiņa sāks darboties 2017. gadā. Austrijai izdevās panākt šo noteikumu darbības atlikšanu uz gadu, pamatojoties uz nepieciešamību izstrādāt atbilstošas procedūras.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits