Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Oligarhu spēles Ukrainā

Ukrainas odiozā prezidenta Viktora Janukoviča pozīcijas apdraud ne tikai plašie protesti, kas jau trešo nedēļu turpinās galvaspilsētā Kijevā, bet arī atsevišķi politiski ietekmīgi biznesmeņi jeb oligarhi, kuri ir atklāti un arī slēpti nostājušies pret valsts pirmo personu.

Vienlaikus ar eiropeiski noskaņotās opozīcijas protestiem Ukrainas politekonomiskās elites iekšienē norisinās cīņa starp tā saucamajiem vecajiem oligarhiem, kuri atbalsta valsts tuvināšanos Eiropas Savienībai (ES), un Janukoviča tuvāko personu loku, sauktu par "ģimeni", kam vēlamāka ir Ukrainas ciešāka brāļošanās ar Krieviju.

Atšķirībā no Krievijas, kur oligarhu varu Kremlis neitralizēja, Ukrainā bagātniekiem joprojām ir milzīga ietekme uz politiskajiem procesiem. Daudzi no viņiem 2010.gada prezidenta vēlēšanās atbalstīja tieši promaskavisko Janukoviču, nevis 2005. gada Oranžās revolūcijas līderi un rietumnieciskā kursa aizstāvi Jūliju Timošenko.

Pazīstamais zviedru ekonomists Anderss Oslunds saskaitījis, ka pēc kļūšanas par prezidentu Janukovičs izveidojis valdību, kurā bija pārstāvēti deviņi ekonomiskie grupējumi. Pēdējos gados viņš politisko un ekonomisko varu ir sakoncentrējis ap sev pietuvinātiem gados jauniem biznesmeņiem, kuru vidū ir arī prezidenta vecākais dēls Aleksandrs, kam neilgā laikā ir izdevies kļūt par vienu no valsts bagātākajiem cilvēkiem.

"Ģimene" kontrolē ietekmīgus valdības posteņus, piemēram, pirmā vicepremjera un iekšlietu ministra posteni. Klana redzamākais loceklis esot 28 gadus vecais naftas magnāts Sergejs Kurčenko, kuram pieder vairāki mediji, arī pazīstamā žurnāla Forbes Ukrainas izdevums, ko viņš esot iegādājies pēc tam, kad tajā bija publicēts raksts par viņa it kā šaubīgiem biznesa darījumiem.

Ar "ģimeni" saistīti biznesmeņi pēdējos gados ir iegādājušies neskaitāmus uzņēmumus, kas darbojas smagajā rūpniecībā, celtniecībā, finanšu sektorā un medijos. Nereti bijušie īpašnieki darījumam nav piekrituši brīvprātīgi, bet bijuši spiesti to darīt, ņemot vērā, ka "ģimene" kontrolē tiesībsargājošos orgānus, tiesas un nodokļu dienestu, raksta BBC.

Analītiķi uzskata, ka Janukovičam pietuvinātie ir ieinteresēti, lai Kijeva noregulētu attiecības ar Maskavu, kas varētu ne tikai glābt Ukrainu no draudošās maksātnespējas, bet arī samazināt gāzes cenas, no kurām lielā mērā ir atkarīga "ģimenes" uzņēmumu peļņa.

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet piektdienas, 13.decembra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits