Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināts ar FOTO: Piemin kara beigas Eiropā

Ar ceturtdien pusnaktī Polijas ostas pilsētā Gdaņskā notikušo svinīgo ceremoniju ievadīti piemiņas pasākumi par godu Otrā pasaules kara beigu Eiropā 70. gadadienai. Visplašākās un skaļākās svinības paredzētas 9. maijā Krievijas galvaspilsētā Maskavā, kur Sarkanajā laukumā notiks tradicionālā militārā parāde, kuras mērķis ir demonstrēt Krievijas militārās varenības pieaugumu. Tomēr šoreiz tā sauktās Uzvaras dienas svinības notiks bez rietumvalstu līderu klātbūtnes, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Polijas rīkotais piemiņas pasākums notika simboliskā vietā - Gdaņskas Vesterplates pussalā, kur 1939. gada 1. septembrī ar nacistiskās Vācijas uzbrukumu poļu garnizonam sākās Otrais pasaules karš Eiropas teritorijā.

Sarīkojuma namatēvs Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis atgādināja, ka Otrā pasaules kara beigas neatnesa mieru lielā daļā Eiropas, jo tur nacistu okupāciju nomainīja padomju okupācija. "Rietumeiropa atbildi uz kara draudiem atrada integrācijā, savukārt dzelzs priekškara nepareizajā pusē esošajiem nācās gaidīt līdz deviņdesmitajiem gadiem. Bet gaidīšana ir galā," viņš sacīja laikrakstam Gazeta Wyborcza.

Atšķirībā no vairākuma Eiropas valstu, kurās Otrā pasaules kara beigas piemin 8. maijā, Krievijā vēsturisko notikumu atzīmē 9. maijā. Tā sauktā Uzvaras diena kļuvusi par valstiski nozīmīgākajiem svētkiem, kurus Kremlis izmanto, lai ap sevi konsolidētu Krievijas iedzīvotājus un tuvākajās kaimiņvalstīs dzīvojošos krievvalodīgos.

Lai atzīmētu 70. gadadienu kopš Padomju Savienības uzvaras pār nacistisko Vāciju, visā Krievijā norisināsies pompozas svinības, kuru centrālais notikums būs militārā parāde Maskavas Sarkanajā laukumā. Eksperti apgalvo, ka šī būs viena no visu laiku lielākajām 9. maija parādēm, tajā piedalīsies aptuveni 15 tūkstošu karavīru un bruņutehnika, tostarp modernie tanki Armata T-14, kurus pirmoreiz izrādīs plašākai sabiedrībai.

Tomēr Krievijas pērn veiktās Krimas aneksijas un sekojošā militārā iebrukuma Austrumukrainā dēļ daudzi pasaules līderi nolēmuši neapmeklēt 9. maija parādi Maskavā. Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzaicinājumu noraidījuši Vācijas, Francijas, Lielbritānijas un ASV līderi. Arī atsevišķu Maskavai draudzīgu ES dalībvalstu, piemēram, Grieķijas un Ungārijas, vadītāji tomēr esot nolēmuši palikt mājās.

Atsaucīgi nav bijuši arī Krievijas sabiedrotie. Par neierašanos uz "uzvaras" svinībām paziņojuši brālīgās Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko, Ziemeļkorejas diktators Kims Čen Uns un Uzbekistānas "mūžīgais" vadonis Islams Karimovs.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Piemin kara beigas Eiropā lasiet piektdienas, 8.maija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits