Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pusi Ķīnas teritorijas skāris sausums

Pusi Ķīnas plašās teritorijas skāris sausums, simtiem miljoniem valsts iedzīvotāju pārdzīvojot valsts karstāko vasaru kopš datu apkopošanas sākuma.

Pasaules otro lielāko ekonomiku skāris nepieredzēts karstums, plūdi un sausums - parādības, kuras, pēc zinātnieku domām, klimata pārmaiņu dēļ kļūst arvien biežākas un intensīvākas.

Ķīnas dienvidos ir reģistrēts ilgākais nepārtraukts augstas temperatūras periods kopš datu apkopošanas sākuma pirms vairāk nekā 60 gadiem, šonedēļ paziņoja Lauksaimniecības ministrija.

Nacionālā klimata centra trešdien izplatītā informācija parādīja, ka Ķīnas dienvidu daļā, tostarp Tibetas plato, ir "spēcīgs" līdz "ārkārtējs" sausums.

Vissmagāk skartajā apgabalā - Jandzi upes baseinā, kas stiepjas no Šanhajas piekrastes līdz Sičuaņas provincei Ķīnas dienvidrietumos - dzīvo vairāk nekā 370 miljoni cilvēku, un tajā ir vairāki ražošanas centri, tostarp Čuncjinas lielpilsēta.

Ķīnas Meteoroloģiskā administrācija prognozē, ka ceturtdien Čuncjinā un Sičuaņas, Dzjansji un Džedzjanas provincēs turpināsies karstums, temperatūrai sasniedzot 40 grādus pēc Celsija.

Ķīnas Valsts padome trešdien paziņoja par subsīdiju piešķiršanu 10 miljardu juaņu (1,4 miljardu eiro) apmērā, lai atbalstītu no sausuma cietušos rīsu audzētājus. Varas iestādes brīdinājušas, ka sausums rada nopietnus draudus šī gada rudens ražai.

Ķīna saražo vairāk nekā 95% no patērētajiem rīsiem, kviešiem un kukurūzas, bet sliktas ražas dēļ varētu palielināties pieprasījums pēc importa, radot papildu spiedienu uz globālajām piegādēm, kuras jau tā ir noslogotas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Lielais karstums, temperatūrai sasniedzot 45 grādus pēc Celsija, licis vairākām Ķīnas provincēm ieviest elektroenerģijas padeves pārtraukumus rūpnīcām, jo pilsētām ir grūti tikt galā ar pieprasījuma pieaugumu pēc elektrības, ko daļēji izraisa gaisa kondicionētāju darbināšana.

Rekordzemais ūdens līmenis Jandzi upē ir radījis problēmas ar elektrības ražošanu reģiona hidroelektrostacijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits