Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Šengenas zonu grib saglabāt (papildināts ar VIDEO)

Latvijai Šengenas zonas turpmākā pastāvēšana ir svarīga un nepieciešama, turklāt patlaban Eiropas Savienības (ES) institūcijās dominē pārliecība, ka Šengenas zona jāsaglabā. To apgalvo mūsu valsti pārstāvošie Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš Dienai uzsver, ka "no biznesa viedokļa brīva pakalpojumu un cilvēku, kā arī preču pārvietošanās ir ļoti svarīga, it īpaši mūsu valstij, kuras ekonomikai visai būtisks ir eksports, turklāt tieši ES dalībvalstis ir svarīgs Latvijas eksporta virziens. Savukārt jebkādi šķēršļi eksportu ietekmē negatīvi." No uzņēmēju viedokļa raugoties, "ir svarīgi, lai pārvietošanās no valsts uz valsti notiktu ātri un mobili. Tikko sākas pastiprināta robežkontrole un vīzu režīms, uzņēmējdarbība, kas saistīta ar eksportu, kļūst lēnāka un sarežģītāka", norāda Endziņš.

Iepriekš žurnāls SestDiena vēstīja, ka Šengenas zona saskaras ar tās vēsturē smagāko pārbaudījumu, jo Eiropa piedzīvo iepriekš nepieredzētu migrantu un patvēruma meklētāju pieplūdumu, bet teroristi ļaunprātīgi izmanto atvērtās robežas, lai netraucēti pārvietotos un mēģinātu sarīkot uzbrukumus nevainīgiem cilvēkiem. Pēdējos mēnešos atsevišķas Šengenas zonas dalībvalstis uz savām robežām daļēji atjaunojušas pārbaudes, sacīts SestDienā.

Latviju pārstāvošie eiroparlamentārieši gan prognozē, ka vismaz tuvākajā laikā Šengenas zona likvidēta netiks. Arī EP prezidents Martins Šulcs, tiekoties ar vairāku valstu medijiem, to vidū Dienu, Briselē, uzsver, ka nevēlas ES redzēt vispārēju robežkontroles atjaunošanu, jo tā būtiski ietekmētu vienu no ES pamatbrīvībām - brīvu pārvietošanos. Šulcs atgādina, ka ES daudzi cilvēki dzīvo vienā valstī, bet strādā citā valsti. "Kāds būs viņu ceļš uz darbu, ja pastāvēs robežkontrole?" retoriski jautā Šulcs, mudinot ņemt vērā, ka Šengena nozīmē brīvu pārvietošanos ES iedzīvotājiem, kā arī brīvu pakalpojumu kustību. Šulcs arī norādīja, ka nepieciešama nevis robežkontroles atjaunošana ES iekšienē, bet "efektīva ārējās robežas aizsardzība".

EP deputāte Sandra Kalniete (Vienotība), atbildot uz Dienas jautājumu par Šengenas zonas nākotni, norāda: "Šis ir ļoti svarīgs aspekts ES turpmākajai pastāvēšanai un sadarbības formai, jo Šengenas līgums ir viens no būtiskākajiem sasniegumiem, ko eiropieši visvairāk izjūt, kad ceļo no valsts uz valsti ES iekšienē. Pārvietošanās brīvība ES ārējo robežu ietvaros ir ļoti nozīmīgs faktors. Šengenas pastāvēšana ne tikai ir būtiska ES dalībvalstu iedzīvotājiem, bet ir svarīga arī no finansiālā viedokļa - lai no jauna ieviestu robežkontroli, būtu nepieciešami lieli finanšu ieguldījumi, turklāt sekotu nopietna brīvas preču plūsmas aizkavēšana, kas radītu konkurences samezglojumus, sadārdzinājumu un ekonomiskas problēmas. Es neticu, ka vispārēja robežkontrole tiks atjaunota."

EP deputāte arī pauž bažas "par populisma vilni, kas iet pāri Eiropai. Vairākās Eiropas valstīs populistu partijas ir augošas. Cik liela ir telpa, kurā šīs partijas var augt, patlaban grūti pateikt, bet, nākot populistu partijai pie varas, var notikt visdažādākie pārsteigumi." Politiķe gan uzskata, ka "Latviju populisma vilnis nav skāris".

Visu rakstu lasiet trešdienas, 16.decembra, avīzē Diena!

Papildināts ar Eiropas Parlamenta deputātu Andreja Mamikina (Saskaņa) un Arta Pabrika (Vienotība) komentāru VIDEO

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits