Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sidnejā novērš terora aktus

Lielākajā pretterorisma operācijā Austrālijas vēsturē ceturtdien aizturēti cilvēki, kurus tur aizdomās par plāniem īstenot uzbrukumus, ko pasūtījusi Sīrijā un Irākā karojošā džihādistu kustība Islāma valsts (IS). Tas apliecina, ka organizācija, kas dažu mēnešu laikā no margināla grupējuma kļuvusi par vienu no lielākajiem draudiem globālajai drošībai, ir gatava sarīkot asiņainus uzbrukumus arī tālu aiz Sīrijas un Irākas robežām, piektdien, 19.septembrī, vēsta laikraksta Diena.

Gandrīz 900 Austrālijas drošības iestāžu darbinieku vienlaicīgi piedalījās reidos valsts austrumu piekrastes pilsētās Sidnejā un Brisbenā, realizējot vairākus mēnešus plānotu operāciju, kas vērsās pret iespējamiem IS atbalstītājiem. Reidos aizturēti vismaz 15 cilvēku, vienam no viņiem - 22 gadus vecajam afgāņu izcelsmes Sidnejas iedzīvotājam Omardžanam Azari - izvirzītas apsūdzības par terora akta organizēšanu, vēsta Austrālijas raidsabiedrība ABC.

Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots, kurš ir paziņojis par valsts pievienošanos ASV vadītajai starptautiskajai koalīcijai cīņā pret IS, sacīja, ka džihādistu kustības atbalstītāji plānojuši "demonstratīvas slepkavības", uz kurām esot musinājis "augsta ranga IS kaujinieks no Austrālijas".

Vietējie mediji apgalvo, ka zaļā gaisma vairāku desmitu īpašumu pārmeklēšanai un arestiem dota pēc tam, kad Austrālijas izlūkdienesti šonedēļ pārtvēra telefonsarunu, kurā Austrālijas pilsonis Mohammads Alī Barjalei, kuru uzskata par ietekmīgāko austrāliešu džihādistu IS rindās, licis Azari izpildīt uzdevumu - Sidnejā un Brisbenā publiskās vietās nolaupīt nejaušus cilvēkus, ietīt viņus IS karogā un nogriezt viņiem galvu. Galvu nogriešanu vajadzējis iemūžināt nofilmējot, un videomateriāli pēc tam tiktu publicēti internetā.

Policija apgalvo, ka reidos atrastas mačetes un zobeni, sejas maskas un militārais apģērbs. Vairāku īpašumu teritorijā izmeklētāji uzrakuši augsni, tikuši izmantoti arī metāla detektori, bet policija atsakās izpaust, kas tieši meklēts, vēsta izdevums The Australian.

Pagājušajā nedēļā Austrālija pirmoreiz kopš 2003. gada palielināja terorisma draudu līmeni no vidēja uz augstu saistībā ar bažām par aizvien pieaugošo austrāliešu skaitu, kuri "sadarbojas, ir saistīti vai iedvesmojas" no islāmistu grupējumiem, vēsta BBC. Augsts terorisma draudu līmenis nozīmē, ka uzbrukums ir iespējams.

 Visu rakstu Sidnejā novērš terora aktus, lasiet laikraksta Diena piektdienas, 19.septembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits