Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Tolerance uz Lībijas robežas

Apmēram pusotra stunda paiet, līdz mikroautobuss, kurā mēroju ceļu no Kairas uz Bengāzī, tiek pāri Ēģiptes - Lībijas robežai. Robežsargiem ir iemesls neielaist valstī māti ēģiptieti ar diviem maziem bērniem viņu dokumentu dēļ, taču viss atrisinās pozitīvi. Melnā rudens mētelī ģērbies robežsargs arī man norāda, ka vajadzīga speciāla jaunās valdības atļauja.

Tomēr pēc nelielas diskusijas man atnes nelielu dzeltenu anketu, to aizpildu un varu ceļot tālāk. Mans ceļabiedrs, gados jaunais irākiešu students, apgalvo, ka lībieši esot ļoti draudzīgi, pat toleranti - lūk, visi mikroautobusa pasažieri laimīgi iebraukuši šajā valstī. Bet vispār ārzemniekiem vajadzētu Lībijā uzmanīties, man saka farmācijas students Hatems. Viņš kopā ar māti atgriežas no Bagdādes, kur pavadījuši divus mēnešus.

Ir aususi gaisma, un varu vērot līdzeno apkārtni, kuru jau esmu šķērsojis pirms pusgada. Vēl palikuši tie paši revolucionārās armijas posteņi, bet daži no tiem šķiet pamesti. Iespējams, sargi vienkārši rīta agrumā atpūšas. Tomēr atšķirības ir - citos posteņos redzu dažādu nokrāsu formās tērpušos vīrus, taču bez ieročiem. Jāņem vērā, ka atrodos Lībijas austrumos - teritorijā, kas faktiski jau no paša revolūcijas sākuma neatradās Muammara Kadāfi kontrolē. Tātad - visai droša. Kādā ceļu krustojumā redzu tos pašus trīs tankus, kas joprojām atrodas aiz smilšu uzbērumiem, pavērsuši stobrus pret rietumu virzienā vedošo ceļu.

Mikroautobuss brauc ātri, reizēm pat pārlieku - virs 120, 130 km stundā. Hatems apgalvo, ka tādi esot visi šejienes šoferi. Esot lībiešus iepazinis, jo kopā ar māti un tēvu dzīvojot Lībijā kopš 2002. gada. Ģimene aizmukusi no viena tirāna Sadama Huseina un nokļuvusi pie cita - M. Kadāfi. Sadams bijis daudz nežēlīgāks par Lībijas vadoni.

Šķiet, lielākā daļa šī reģiona jauniešu ir vienoti pārliecībā, ka patiešām bija pienācis laiks despotisko režīmu krišanai. Un vienalga, vai to sauc par arābu pavasari vai kā savādāk. Kairā iepazinos ar 24 gadus veco taksistu Hasanu. Viņa angļu valodas vārdu krājums nebija pārāk liels, taču viņš pārliecinoši mācēja pateikt, ka neieredz nedz Hosnī Mubaraku, nedz M. Kadāfi.

Esmu sasniedzis savu pirmo pieturas punktu Lībijā - Bengāzī, pilsētu, kur 17. februārī sākās sacelšanās pret Kadāfi režīmu. Pilsētas tuvumā atrodas daži posteņi ar bruņotiem karavīriem. Pievakarē dzirdamas automātisko ieroču kārtas, un man paskaidro, ka tas nozīmējot prieku par uzvaru, kas gūta pavisam nesen. Tikai pirms sešām dienām nezināmā vietā tuksnesī apglabāts 42 gadus valdījušais diktators.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits