Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tusks: Brisele varētu vairāk ieklausīties Austrumeiropiešos

Bijušais Polijas premjerministrs Donalds Tusks no pirmdienas turpmākos divarpus gadus (ar iespēju tikt pārvēlētam vēl uz divarpus gadiem) būs Eiropas Savienības (ES) ietekmīgākā amatpersona - ES Padomes prezidents, kas saskaņo bloka 28 dalībvalstu valdību viedokli un reprezentē ES ārzemēs. 

D. Tusks ir pirmais postkomunistisko valstu politiķis, kurš ieņems kādu no ES augstākajiem amatiem, tāpēc tiek prognozēts, ka turpmāk Briselē lielāks svars būs Austrumeiropas valstu nostājai, jo īpaši bloka turpmākajās attiecībās ar Krieviju. 

57 gadus vecais D. Tusks no 2007. gada novembra līdz pat šā gada septembrim sekmīgi vadīja Polijas valdību (kopš 1989. gada pirmais Polijas premjers, kurš ticis pārvēlēts). Gdaņskā dzimušā politiķa valdīšanas laikā Polijas ekonomika pieauga par 20%, un Polija bija vienīgā ES dalībvalsts, kas nepiedzīvoja recesiju un nebija spiesta ieviest sāpīgus taupības pasākumus. 

Viņš tiek raksturots kā nosvērts un pragmatisks, bet tajā pašā laikā stingrs politiķis, kurš atšķirībā no līdzšinējā ES Padomes prezidenta Hermaņa van Rompeja nevairās publiski paust savu viedokli, kas var atšķirties no vairākuma nostājas. Pēc Krievijas atbalstīto bruņoto algotņu iebrukuma Austrumukrainā D. Tusks atļāvās veltīt Maskavai skarbāku kritiku nekā Rietumeiropas valstu līderi. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu Pragmatiķis Tusks pārņem ES vadību lasiet otrdienas, 2.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits