Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Uzliesmo Kosovas serbu un albāņu naids

NATO miera uzturētāji ceturtdien savās rokās pārņēmuši Kosovas robežkontroles punktus uz robežas ar Serbiju, lai novērstu turpmākas etniskās sadursmes pēc tam, kad Kosovas ziemeļos mītošo serbu nacionālisti aizdedzināja vienu no kontrolposteņiem un nogalināja albāņu policistu. Viņu dusmas izpelnījās albāņu vadītās Kosovas valdības lēmums nomainīt uz robežas strādājošos vietējos serbu policistus, kas tika turēti aizdomās par Serbijas preču importa aizlieguma ignorēšanu.

Sagrauj ar buldozeru

Aptuveni 200 maskās tērpušos serbu jauniešu trešdienas vakarā ar degmaisījumu pildītām pudelēm apmētāja Jarinjes robežkontroles punktu. Serbijas nacionālās raidorganizācijas RTS demonstrētajos kadros bijis redzams, ka pēc aizdedzināšanas kontrolpunkts tiek sagrauts ar buldozeru, vēsta AP.

Tajā pašā sižetā bijis redzams, ka, sākoties agresīvi noskaņoto jauniešu uzbrukumam, uz robežpunkta izvietotie Eiropas Savienības (ES) policijas un tieslietu misijas EULEX pārstāvji operatīvi sasēdušies automašīnās un atstājuši notikuma vietu. EULEX pārstāvji vēlāk paziņoja, ka viņi ir paglābušies no uzbrucējiem Serbijas pusē. Savukārt NATO miera uzturēšanas spēku (KFOR) vadība informēja, ka uz miera uzturētājiem robežas tuvumā ticis šauts.

Pirmdien un otrdien Jarinjes robežpunktā notika sadursmes starp serbiem un Kosovas policijas specvienības kaujiniekiem, kā rezultātā viens no policistiem zaudēja dzīvību. Pēc likumsarga nāves Priština paziņoja, ka policisti atstās vardarbības pārņemto rajonu.

Saspīlējums uz robežas sākās pēc tam, kad Kosovas valdība pirmdien uz Brnjakas un Jarinjes robežkontroles punktiem, kas atrodas pārsvarā serbu apdzīvotajos valsts ziemeļos, nosūtīja specvienības kaujiniekus, kuriem tur vajadzēja nomainīt EULEX pārraudzībā strādājošos serbu policistus.

Kosovas valdības rīcībā bija nonākusi informācija, ka caur šiem kontrolpunktiem valstī tikušas ievestas preces no Serbijas, kaut arī pagājušajā trešdienā Priština ieviesa Serbijas preču importa aizliegumu. Serbija Kosovas preču importa aizliegumu ieviesa jau 2008. gadā, kad Kosova vienpusēji pasludināja neatkarību no Belgradas.

ES saniknota

KFOR, kas uz nopostīto Jarinjes kontrolpunktu nosūtīja papildspēkus, ceturtdien informēja, ka situācija esot mierīga, tomēr pastāv riski drošībai, tādēļ robežu ļauj šķērsot tikai vieglajām automašīnām. Tāpat papildspēki tikšot izvietoti visā Ziemeļkosovā, lai nodrošinātu kārtību un pārvietošanās brīvību. Savukārt Serbijas policijas vadītājs Milorads Veljovičs solīja, ka tiks darīts viss, lai Kosovā neiebrauktu ekstrēmisti no Serbijas puses, ziņo aģentūra Reuters.

Kosovas prezidents Hašims Tači notikušajā vaino tieši Belgradu. «Šo vardarbību pasūtīja, koordinē un vada Serbijas valdības augstākās politiskās struktūras,» trešdien neilgi pirms pusnakts paziņoja H. Tači. «To darīja cilvēki maskās, taču viss ir skaidrs. Aiz tā stāv Belgrada.»

Turpretī Serbijas liberāli un prorietumnieciski noskaņotais prezidents Boriss Tadičs apgalvo, ka uzbrukumus organizējuši un veikuši fanātiski serbu nacionālisti, kuri iebilst pret Belgradas centieniem salīgt ar bijušo dienvidu provinci. «Vardarbība nav veids, kā risināt problēmas,» teikts prezidenta paziņojumā. «Mums dialogs ir vienīgais ceļš, kā risināt problēmas Kosovā un panākt vēsturisko izlīgumu starp serbiem un albāņiem.» Attiecību uzlabošana ar Kosovu ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem Serbijas uzņemšanai ES.

ES ārlietu vadītāja Ketrina Eštone brīdināja B. Tadiču un H. Tači, ka Savienība necietīs vardarbību reģionā. «Šī notikumu attīstība ir nepieņemama. Gan Belgradai, gan Prištinai ir pienākums nekavējoties mazināt saspīlējumu un atjaunot mieru un drošību visiem,» paziņoja K. Eštone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits