Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Vojcehs Jaruzeļskis uz tiesu turpmāk varēs nenākt

Varšavas tiesa pirmdien pieņēmusi lēmumu atbrīvot bijušo komunistiskās Polijas prezidentu, 88 gadus veco Vojcehu Jaruzeļski no piedalīšanās divu pret viņu ierosināto krimināllietu noklausīšanās procesos, vēsta interneta portāls lenta.ru, atsaucoties uz Polijas radio. Šāds lēmums pieņemts sakarā ar apsūdzētā slikto veselības stāvokli.

Oficiāli V. Jaruzeļskim un vēl astoņiem bijušajiem augsta ranga Polijas kompartijas biedriem apsūdzības 2007. gadā tika izvirzītas par noziedzīgas bruņotas organizācijas izveidošanu. Ar to tiek domāta ārkārtas stāvokļa ieviešana Polijā 1981. gada 31. decembrī un pret poļu disidentiem izvērstās represijas pēc ārkārtas stāvokļa stāšanās spēkā. Jāpiebilst, ka ārkārtas stāvoklis tika ieviests drīz pēc tam, kad ģenerālis un Polijas aizsardzības ministrs V. Jaruzeļskis vispirms (1981. gada februārī) kļuva par valsts premjeru, bet oktobrī arī par pašu vienlīdzīgāko starp poļu komunistiem (t.i. kompartijas jeb Polijas apvienotās strādnieku partijas ģenerālsekretāru).

Lēmums par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu tika pieņemts Solidaritātes (opozīcijā esošās arodbiedrību kustības), kuru vadīja nākošais Polijas prezidents Lehs Valensa, aizvien pieaugošo aktivitāšu dēļ. Rezultātā tika nogalināti no 15 līdz 20 organizācijas aktīvistu, bet simtiem citu nonāca apcietinājumā. Solidaritāte tika pasludināta ārpus likuma, un šādā stāvoklī tā arī palika līdz pat komunistiskā režīma beigām 1990. gadā, neraugoties uz ārkārtas stāvokļa oficiālu atcelšanu 1983. gadā. Vienlaikus pats fakts, ka Solidaritāte spēja izdzīvot un saglabāt milzu ietekmi uz Polijā notiekošo arī šādā situācijā, ir bezprecedenta gadījums visas sociālistiskās nometnes pastāvēšanas vēsturē.

Kā piebilst aģentūra Associated Press, V. Jaruzeļskis tāpat ir apsūdzētais lietā par demonstrācijas apšaušanu 1970. gada decembrī, kad gāja bojā vairāk nekā 40 cilvēku. V. Jaruzeļskis tolaik ieņēma Polijas Tautas Republikas aizsardzības ministra posteni. Pats bijušais politiķis šīs apsūdzības neatzīst.

2011. gada martā medicīniskās izmeklēšanas laikā V. Jaruzeļskim tika atklāts vēzis, bet pēc tam bijušais komunistiskās Polijas vadītājs izgāja vairākus mēnešus ilgušu ķīmijterapijas kursu. Pēc kursa beigām ārsti paziņoja, ka V. Jaruzeļskis nevarēs piedalīties tiesu noklausīšanās procesos vismaz gadu.

Vienlaikus attiecībā pret pārējiem apsūdzētajiem tiesu procesi tiks turpināti. Tādējādi, kad V. Jaruzeļskis tiks atzīts par pietiekamu veselu, lai piedalītos tiesas sēdēs, apsūdzības pret viņu nāksies izvirzīt no jauna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits