Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

WSJ: Par Japānas enerģētiskās neatkarības pamatu var kļūt metāna hidrāta ieguve

Metāna hidrāts tuvākajā nākotnē ir pilnībā spējīgs kļūt par vienu no galvenajiem enerģijas avotiem pasaulē – pēc ASV un Japānas zinātnieku vārdiem, šobrīd atlicis tikai izstrādāt rūpnieciska šī energoresursa ieguves veidu, raksta izdevums The Wall Street Journal (WSJ).

Metāna hidrāts ir dabasgāzes kristāliskā forma, kas atrodama okeānu dzīlēs un Arktikā. Japānas zinātnieki jau ir veikuši sekmīgu metāna gāzes ieguves eksperimentu netālu no Acumi pussalas un tuvāko desmit gadu laikā plāno sākt rūpniecisku metāna hidrāta ieguvi, teikts publikācijā.

Atbilstoši zinātnieku prognozēm, metāna hidrāts pilnībā var kļūt par nākotnes enerģijas avotu. Aptuveni 700 tūkstoši triljonu kubikpēdu šīs vielas, kas atrodama dažādās pasaules vietās, var dot vairāk enerģijas, nekā visas līdz šim pastāvošās naftas un gāzes atradnes, kopā ņemtas, norāda WSJ.

Par vērienīgu metāna hidrāta iegūšanu runāt pagaidām gan ir pāragri, tāpat nav arī vienotas tehnoloģijas, kas ļautu iegūt šo vielu no okeāna dibena vai Arktikas ledājiem. Daudzas valstis eksperimentē, izmantojot dažādas metodes, tomēr tās ir dārgas un lielākajā daļā gadījumu pagaidām neatmaksājas, teikts rakstā. 

Tomēr jau pēc aptuveni desmitgades, pēc visa spriežot, situācija kardināli mainīsies. „Liels skaits cilvēku visā pasaulē strādā šajā sfērā. Daudzu valstu valdības ir iesaistījušās spēlē,” laikrakstam izteicies U.S. Geological Survey gāzes hidrātu projektu nodaļas vadītājs Kerolins Rupels.

Japāna par eksperimentu gāzes iegūšanai no jūras dzīlēs esošajiem metāna hidrāta krājumiem paziņoja šī gada februārī, un darbi notiek jūrā, 70 km uz dienvidiem no Acumi pussalas. No gandrīz 610 metrus zem jūras dibena esoša urbuma, izmantojot speciālu aprīkojumu, kas pazemina spiedienu ap metāna hidrāta kristāliem, vispirms tiek nodalīti gāze un ūdens, bet pirmā pēc tiek izsūknēta. Līdz šim eksperimenta gaitā iegūti 199 tūkstoši kubikmetru gāzes.

Šie daudzumi ir pilnībā pietiekami, lai turpinātu pilnveidot gāzes ieguves tehnoloģiju. Atbilstoši Japānas ekspertu prognozēm, jau ap 2023. gadu valsts varēs sākt metāna hidrāta rūpniecisku ieguvi, kas nodrošinās tās enerģētisko neatkarību, piemēram, no Krievijas giganta Gazprom, no kā Japāna iepērk sašķidrinātu dabasgāzi.

Atbilstoši šā brīža novērtējumiem, metāna krājumi pie Acumi pussalas sniedzas līdz triljonam kubikmetru, ar ko pietiek desmit gadiem pilnīgas enerģētiskās neatkarības. Savukārt visi apzinātie, Japānas teritoriālajos ūdeņos esoši metāna hidrāta krājumi valstij spēj nodrošināt vismaz simts enerģētiskās neatkarības gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits