Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Brexit rezonē no ASV līdz Austrālijai

Britu lēmums pamest Eiropas Savienību (ES) atbalsojas visā pasaulē. ASV prezidents Baraks Obama brīdinājis par tā dēvētā Brexit negatīvo ietekmi uz globālās ekonomikas izaugsmi, savukārt Austrālijā pirms nedēļas nogalē paredzētajām parlamenta ārkārtas vēlēšanām politiķi Lielbritānijas aiziešanu no ES izmanto, lai parādītu sevi labākā gaismā par konkurentiem, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Tikmēr Lielbritānijā gaidāmas "asiņainas" cīņas par abu lielāko partiju - konservatīvo un leiboristu - vadītāja amatu. Daudziem par pārsteigumu uz vakanto Konservatīvās partijas līdera krēslu savu kandidatūru neizvirzīs bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons, savukārt leiboristu nometnē briest "apvērsums", jo partijas vadība izteikusi neuzticību Džeremijam Korbinam.

Baltā nama saimnieks Obama, kurš aizvada pēdējos mēnešus amatā, norādījis, ka neskaidrība, ko radījusi gaidāmā Lielbritānijas izstāšanās no ES, ilgtermiņā "nepalīdzēs" jau tā zemajiem globālās ekonomikas izaugsmes rādītājiem. Viņaprāt, ja patiešām sāksies Brexit process, var apstāties investīciju plūsma uz Lielbritāniju un Eiropu. Tajā pašā laikā ASV prezidents mudinājis Briseli un Londonu šķirties draudzīgi. "Visiem ir jāievelk elpa. Domāju, ka tas būs sarežģīts, izaicinošs process, bet tam nevajag būt paniskam," viņu citē izdevums International Business Times.

Obamas brīdinājumi daļēji sākuši piepildīties, jo viena no Singapūras lielākajām bankām - UOB - ceturtdien paziņoja, ka pārtrauks kreditēt nekustamo īpašumu iegādi Londonā. "Tā kā pēc Lielbritānijas referenduma joprojām valda neskaidrība, mums ir jānodrošina, ka mūsu klienti ir piesardzīgi ar ieguldījumiem Londonas nekustamajos īpašumos," teikts bankas paziņojumā raidsabiedrībai BBC. Singapūras lielākā banka - DBS - turpinot izsniegt aizdevumus nekustamo īpašumu iegādei Londonā, tomēr iesakot klientiem uzmanīties.

Austrālijā Brexit tiek izmantots priekšvēlēšanu retorikā. Pašreizējais Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls no centriski labējās Liberālās partijas norādījis, ka Lielbritānijas referenduma iznākums apliecina nepieciešamību pēc stabilitātes, kuru spējot nodrošināt tikai viņš. Savukārt lielākās opozīcijas partijas - leiboristu - vadītājs Bils Šortens Tērnbulu nodēvējis par vāju līderi un salīdzinājis viņu ar Lielbritānijas premjeru Deividu Kemeronu, kurš izsludināja ES referendumu, pakļaujoties spiedienam no paša vadītās Konservatīvās partijas.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Brexit rezonē no ASV līdz Austrālijai lasiet piektdienas, 1.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits