Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā 0 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

ĀM: ES efektīvi jāizmanto tirdzniecības nolīgumu dotās iespējas

Efektīvāka tirdzniecības nolīgumu doto iespēju izmantošana ir Eiropas Savienības (ES) un dalībvalstu prioritāte, un Eiropas uzņēmējiem jāspēj izmantot visas tirdzniecības nolīgumu priekšrocības, ES Ārlietu padomē Kopējās tirdzniecības politikas jautājumos Briselē šodien sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Galvenie diskusiju jautājumi sanāksmē bija tirdzniecības nolīgumu īstenošanas uzlabošana, gatavošanās Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) 11. Ministru konferencei Buenosairesā, Argentīnā, kā arī citas aktualitātes ES tirdzniecības politikas jautājumos, skaidro ĀM.

Kalniņa-Lukaševica aicināja Eiropas Komisiju (EK) turpināt gatavot un izplatīt informācijas materiālus, kas veicinātu aktīvāku brīvās tirdzniecības līgumu izmantošanu no eksportētāju puses un palīdzētu uzņēmējiem izvērtēt dažādās iespējas. Vienlaikus viņa EK norādīja uz nepieciešamību veikt Tirgus pieejamības datubāzes uzlabojumus, lai ar tās palīdzību vēl efektīvāk varētu noskaidrot dažādus tirdzniecības nosacījumus un barjeras ar trešajām valstīm.

Savukārt komisāre Sesīlija Malmstrēma informēja ministrus par aktuālo situāciju ES tirdzniecības sarunās ar Japānu, Meksiku un Dienvidu kopējā tirgus valstīm (Mercosur). Lielākā daļa dalībvalstu pauda atbalstu līguma ar Japānu drīzai noslēgšanai, savukārt par sarunām ar Mercosur valstīm tika īpaši uzsvērta nepieciešamība panākt līdzsvarotu piedāvājumu ES preču pieejai Mercosur valstu tirgiem, respektējot ES sensitīvo nozaru intereses, norāda ĀM.

Ņemot vērā Ukrainas politisko un ekonomisko situāciju, EK aicināja dalībvalstis atbalstīt tās piedāvātos priekšlikumus piešķirt Ukrainai papildu tirdzniecības priekšrocības eksportam uz ES, tostarp noteiktiem lauksaimniecības produktiem., informē ĀM. Tika diskutēts par to, kā rast kompromisu starp Ukrainas ekonomiku atbalstošiem pasākumiem un bažām par to iespējamo ietekmi uz ES lauksaimniecības produktu ražotājiem atsevišķos sektoros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits