Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Analīze: Krievijas mediji izmanto Katalonijas gadījumu Eiropas destabilizēšanai

Krievijas mediju mašinērija aktīvi izmanto krīzes gadījumus atsevišķās valstīs sabiedrības viedokļa ietekmēšanai un no tā izrietošai situācijas destabilizēšanai, liecina Spānijas laikraksta El País apkopotā informācija.

Detalizēta Krievijas plašsaziņas līdzekļu analīze atklājusi, ka tie palielinājuši ar Kataloniju saistītu ziņu izklāstu spāņu, angļu, vācu un krievu valodās, lai sistemātiski atainotu Spānijas valdību un tiesu sistēmu kā vainīgos represijās valsts ziemeļaustrumu reģionos. Šāda veida vēstījumi apgalvo, ka Madride nosūtījusi paramilitāru karaspēku uz Barselonu, un brīdina, ka tuvojas nenovēršams pilsoņu karš, ko Eiropas Savienība vien pasīvi novērojot.

Krievijas mediji pat salīdzinājuši šos stāstus ar Krievijas veikto Krimas aneksiju 2014. gadā un šajās dienās notiekošo kurdu referendumu, kuru Bagdādes centrālā valdība uzskata par nelikumīgu.

Avīze Vzglyad, viens no prokremliskajiem medijiem, trešdien rakstīja: "Spānija piespiedu kārtā nomāc Katalonijas pavasari" un turpināja ar apgalvojumu, ka "Krimas pavasaris ir pārcēlies uz Pirenejiem", kā arī piebilda, ka "tikai Krievijas militārā iejaukšanās spēja nodrošināt tautas pašnoteikšanās tiesības Krimas pussalā".

Tajā pašā laikrakstā 8. septembrī rakstīts, ka "Katalonijas politiķi jau apspriež, ko darīs pēc neatkarības pasludināšanas. Viens no viņiem teica Vzglyad, ka Katalonija akceptēs Abhāzijas un Dienvidosetijas apgabalus," atsaucoties uz teritorijām, kas 90.gados pasludināja neatkarību no Gruzijas un ko atzinušas vien Krievija, Venecuēla, Nikaragva un neliela Mikronēzijas sala Naudu.

Šos vēstījumus laikrakstam sniedzis partijas Katalonijas solidaritāte neatkarībai pārstāvis Enriks Folhs. Būtiska nianse, ka šī partija pat nav pārstāvēta Katalonijas parlamentā. Savukārt pats informācijas sniedzējs 2015. un 2016. gadā bijis delegāts Krievijas valdības daļēji finansētajā Krievijas Antiglobalizācijas kustības sanāksmē, norāda spāņu medijs.

El País arī uzsver, ka Folhs ne vienreiz vien bijis Krievijas viltus ziņu avots. Pirms gada vairākos Krievijas medijos bijis atrodams stāsts, ka neatkarīgā Katalonija varētu atzīt Krimu par Krievijas sastāvdaļu, tādējādi akceptējot Krievijas starptautiski neatzītās pretenzijas uz šo teritoriju. 

"Mēs nerunājam par padomju propagandu vai ko tamlīdzīgu. Ne viss Krievijas medijos lasāmais ir viltus ziņas," komentējis Demokrātijas nodrošināšanas alianses analītiķis Brets Šafers, kura darbību atbalsta Vācijas Maršala fonds. Šis projekts tapis, reaģējot uz ziņām par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā, lai "publiski dokumentētu un izklāstītu Vladimira Putina pieaugošos centienus sagraut demokrātiju ASV un Eiropā".

"Tas nenozīmē, ka Krievija par katru cenu vēlas Katalonijas neatkarību. Krievija vēlas veicināt sadalīšanos, lai lēnām vājinātu Eiropas demokrātiju un iestādes," paskaidrojis pētnieks.

Analizējot ierakstus krievu valodā vietnē Twitter laikā no 16. līdz 23. septembrim starp populārākajām tēmām fiksēta gan Katalonijas neatkarība, gan vēl jo izteiktāk - ceļojumu ceļvedis uz Krimu, secinājis pētnieks.

Viens no visvairāk retvītotajiem vēstījumiem bijis Sputnik vācu valodā vēstītais virsraksts Meklējumi un aresti Katalonijas valdībā - studenti devušies demonstrācijā pret militārām tendencēm.

Savukārt laikrakstā Pravda ceturtdien vēstīts, ka Barselona atkārto Krimas scenāriju un paziņots - "ja katalonieši pēc referenduma atdalīsies un vienpusēji paziņos par neatkarību, Eiropas Savienībai būs radīts precedents, kas līdzinās Krimai".

Kremļa interesēs īpaši agresīvi strādājošais Twitter konts Voice of Europe retvītojis vairākus stāstus, ka Katalonijas konflikts rāda virzību uz ES sadalīšanos, piemēram, "Spānija vārās: ES atturas rīkoties Katalonijas vārdā, spītējot Spānijas pieļautajiem cilvēku pamattiesību pārkāpumiem", vai "Spānija krīzē: Nosūta karaspēku 40 000 Katalonijas neatkarības pieprasītāju protesta dēļ".

El País norāda - tādas ar Kremli saistītas mediju organizācijas kā RT un Sputnik nenodarbojas tieši ar nepatiesu ziņu publicēšanu, bet izplata stāstus par reāliem notikumiem, piemēram, uzsvērti atspoguļojot kratīšanu Katalonijas valdībā un ekonomikas viceministra aizturēšanu saistītā ar neatkarības referenduma dokumentāciju".

Top komentāri

skats no malas
s
Krievijas medijus lasa un skatās lielākoties Krievijā. Un vēl Latvijā, jo tie šeit diemžēl nav aizliegti. Eiropas valodās Krievijai nav nekādu nopietnu mediju un to auditorija ir niecīga. Par Kataloniju visvairāk raksta ... kataloņu mediji. Ļoti daudz par Kataloniju raksta amerikāņu, kanādiešu, angļu, skotu, franču un itāļu mediji. Ziņas par jaunumiem Katalonijā tiek publicētas regulāri lielākajos šo valstu medijos. Neesmu dzirdējis, ka šiem medijiem būtu kāds sakars ar Krieviju. Ja Krievijai ir izdevīgi konflikti Eiropā, tas neatceļ Spānijas neofrankistu nopelnu šī konkrētā konflikta saasināšanā. 2006.gadā tikai 13% Katalonijas iedzīvotāju atbalstīja neatkarību, un ne jau Putins četrkāršoja šo skaitu, bet gan Rahojs.
Vilmars7777
Pirms gada, vēlā vakara stundā, sēdēju parciņā pie "Sagrada Familia". Biju pafoķējies katedrāles fonā (paldies superīgajām japāņu tūristēm, viņas ir labākās foķētājas jebkuros apstākļos). Uz soliņa man vietu piedāvāja kāds sapņains vietējais vīrs, kurš jautāja, no kurienes esmu - uzzinājis, ka no Latvijas, interesējās - kā kļuvām brīvi? Vienīgais ko varēju pateikt - izmantojām brīdi, kad to varēja. Nezinu, vai šis ir Katalonijas brīdis, bet to ka viņi ir par Eiropu, kā mūsu kopējo cietoksni pasaules vētrās, par to šaubu nav. Un ko tur stāsta Krievija - nu tā ir viņas iekšējā lieta.
Nātans Jopcikovskis
N
Kas citam bedri rok, tas pats tanī krīt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits