Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Asanžs aizturēts pēc ASV lūguma

Lielbritānijas policija ceturtdien aizturējusi vietnes WikiLeaks dibinātāju Džūljenu Asanžu, kurš pēdējos septiņus gadus pavadījis Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Ekvadora atsaukusi viņam piešķirto politisko patvērumu, Asanžs ticis aizturēts uzreiz pēc tam. WikiLeaks dibinātājs no vēstniecības telpām teju vai iznests. Viņš atteicies tās pamest labprātīgi, baidoties no iespējamās izdošanas iztaujāšanai un tiesāšanai ASV. Nu tapis zināms, ka Asanžs aizturēts pēc ASV lūguma, kas prasīs viņa izdošanu.

Asanžs nogādāts LondonasCentra policijas iecirknī un vēlāk tiks vests uz tiesu. Pāris stundas pēc viņa aizturēšanas Lielbritānijas likumsargi apstiprināja -

Asanžs aizturēts pēc ASV pieprasījuma ar nolūku viņu izdot tiesāšanai uz Savienotajām Valstīm.

Viņš kopš 2012. gada bija uzturējies Ekvadoras vēstniecībā Londonā, tādējādi izvairoties no izdošanas Zviedrijai, kas viņu tur aizdomās par izvarošanu. Šīs apsūdzības viņš vienmēr noliedzis. Ekvadora bija piešķīrusi Asanžam politisko patvērumu, taču nesen viņam pārmesta patvēruma nosacījumu pārkāpšana, kādēļ viņam arī piedraudēts ar patvēruma atsaukšanu. Piemēram, Asanžs kritizēts par politiskām aktivitātēm un politisku uzskatu publisku paušanu, kas nav ļauts, ja persona ir pieprasījusi politisko patvērumu. 

Vietne WikiLeaks paziņoja, ka Ekvadora esot rīkojusies pretlikumīgi un pārkāpusi starptautiskās tiesību normas, pārtraucot politiskā patvēruma sniegšanu Asanžam.

"Džūljens Asanžs nav varonis, neviens nestāv pāri likumam. Viņš gadiem ilgi slēpās no patiesības," vietnē Twitter ziņas par Asanža aizturēšanu komentējis Lielbritānijas ārlietu minsitrs Džeremijs Hants. "Paldies Ekvadorai un prezidentam Leninam Moreno par sadarbību ar Ārlietu ministriju, lai nodrošinātu Asanža stāšanos tiesas priekšā."

Londonas tiesa Asanžu ir atzinusi par vainīgu apsūdzībās par galvojuma nosacījuma pārkāpšanu 2012.gadā un ir likts viņu paturēt apcietinājumā, līdz tiek pasludināts izraudzītais soda mērs. Šajā lietā Asanžam draud līdz 12 mēnešiem cietumā.

Vēl viena tiesas sēde gaidāma 2.maijā saistībā ar ASV prasību izdot Asanžu lietā par datorsistēmu uzlaušanu.


(pievienotas pēdējās divas rindkopas)

Top komentāri

interesanti
i
Ekvadoras vēstniecībai viņš jau sen bija apniscis un viņi nezināja, kā no viņa tikt vaļā.
ta nu gan
t
Ja cilvēks ir tik stulbs, ka nevar likties mierā ar savām publikācijām pat par tās valsts vadību, kurai sēž uz kakla 7 gadus, tad arests ir tieši tad, ko viņš ir pelnījis.
prieks
p
Man radás aizdoma, ka chalim ir "nedaudz jumts aizbraucis" - párlieku neapdraudéts sajutás. Laikam pa tálu no ísteníbas dzívoja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits