Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Ja 31 gadu vecais Sebastians Kurcs, kurš kopš 2013. gada ir Austrijas ārlietu ministrs, kļūs par kancleru, tad viņš būs pasaulē jaunākais kādas valsts vadītājs

Austrijai prognozē labējas valdības izveidi

Austrijas iedzīvotāji ir izvēlējušies valsts krasu pagriezienu pa labi. To apliecina konservatīvo un galēji labējo panākumi svētdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās. Visticamāk, ka Austrijas nākamais kanclers būs tikai 31 gadu vecais Sebastians Kurcs, kura vadītā Tautas partija (ÖVP) ieguva trešdaļu nodoto balsu. ÖVP vienatnē nespēs izveidot nākamo valdību, tāpēc par konservatīvo koalīcijas partneri varētu kļūt eiroskeptiskā un pret imigrantiem noskaņotā Brīvības partija (FPÖ), kam tā būtu atgriešanās valdībā pēc ilgstošas atrašanās opozīcijā.

Austrija ir kārtējā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kur nacionālisti vēlēšanās iegūst nozīmīgas elektorāta daļas atbalstu. Pēc septembrī notikušajām vēlēšanām par Vācijas Bundestāga trešo lielāko frakciju kļuva partija Alternatīva Vācijai (AfD). Savukārt šonedēļ notiekošajās Čehijas parlamenta vēlēšanās uzvaru prognozē populistu partijai ANO 2011.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka par ÖVP ir nobalsojuši vairāk nekā 31% vēlēšanās piedalījušos. Konservatīvo līdzšinējie koalīcijas partneri – Sociāldemokrātu partija (SPÖ) – ar pašreizējo kancleru Kristiānu Kernu priekšgalā ieguvuši gandrīz 27% nodoto balsu, bet FPÖ – 26%. Tomēr galīgais vēlēšanu iznākums būs zināms, kad apkopos 889 tūkstošus pa pastu nodoto balsu. Tās var izšķirt, kura partija – SPÖ vai FPÖ – ieņems otro vietu. 
Skaidrs, ka pirmā roka nākamās valdības izveidošanā būs ÖVP un S. Kurcam, kurš pašreiz ieņem ārlietu ministra posteni. Būdams ministrs, viņš iemantoja lielu popularitāti, jo iestājās par tā dēvētā Balkānu migrācijas ceļa slēgšanu, bēgļu pabalstu griestu ieviešanu un aizliegumu pretendēt uz pabalstiem ārzemniekiem, kuri Austrijā nav nodzīvojuši vismaz piecus gadus. 

Harismātiskais politiķis maijā pārņēma ÖVP grožus un paziņoja, ka vairs nevēlas turpināt vairāk nekā desmit gadu ilgušo partijas aprēķina laulību ar sociāldemokrātiem. Izjūkot šai koalīcijai, kanclers Kerns bija spiests izsludināt pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas. 

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Kurcs solīja līdz nullei samazināt nelegālo imigrāciju, samazināt nodokļus un birokrātiju. "Kurcs nozīmē jaunu sākumu mūsu valstij," austriešu pensionārs Verners Švābs sacīja ziņu aģentūrai AFP. "Lai gan viņam ir 31 gads, viņš ir pieredzējis, mierīgs un disciplinēts cilvēks."

Visu rakstu lasiet otrdienas, 17.oktobra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Riko
R
Paldies dievam! Cerēsim, ka arī pārējas nācijas, kuras vēl ir 'cucked', modīsies agrāk vai vēlāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits