Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Barselonā izraisās protestētāju un policijas sadursmes

Katalonijas galvaspilsētā Barselonā pēc Spānijas Augstākās tiesas sprieduma Katalonijas separātistu kustības līderu lietā izraisījušās sadursmes protestētāju un policijas starpā.

Liela protestētāju pūļa un policijas starpā sadursmes izraisījušās Barselonas starptautiskajā lidostā.

Kā redzams notikumu vietā uzfilmētajos kadros, cilvēki mēģinājuši izlauzties cauri policijas kordonam, kas bija nobloķējis vienu ēkas daļu. Citā ēkas daļā policisti pret protestētājiem lika lietā stekus un centās viņus izklīdināt ar asaru gāzi.

Pirmdien kopumā atcelti 108 reisi, pavēstīja Spānijas lidostu dienests "Aena".

Tūkstošiem Katalonijas neatkarības atbalstītāju piedalījās demonstrācijā arī Barselonas centrā, bloķējot vairākas ielas un piekļuvi metro stacijām.

Pēc sprieduma pasludināšanas tika izdots jauns trimdā Beļģijā dzīvojošā Katalonijas ekspremjera Karlesa Pudždemona aresta orderis.

Katalāņi ir "represiju un atriebības stratēģijas upuri", preses konferencē sacīja ekspremjers.

Spānijas Augstākā tiesa pirmdien piesprieda 13 gadu cietumsodu bijušajam Katalonijas vicepremjeram Urialam Džunkerasam, atzīstot viņu par vainīgu musināšanā uz dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanā.

Vēl trim katalāņu separātistu līderiem, kas stājās tiesas priekšā saistībā ar neatkarības referenduma sarīkošanu 2017.gadā, piespriesti 12 gadu ilgi cietumsodi, bet pieciem citiem apsūdzētajiem - nedaudz īsāki cietumsodi.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas. Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā. 

Spānijas valdība cer, ka ilgi gaidītais Augstākās tiesas lēmums 12 katalāņu separātistu līderu prāvā beidzot ļaus pārvarēt krīzi Katalonijā. Savukārt reģiona neatkarības atbalstītāji cer uz pretēju efektu - separātistu vienotību un jaunu stimulu protestiem.

Top komentāri

Andris
A
Kataloņi ir malači. Katalonijai ir jābūt neatkarīgai.
skats no malas
s
Jautājums nav par to, vai Katalonija kļūs neatkarīga. Jautājums ir - kurā brīdī tā kļūs neatkarīga un kas tajā brīdī pārņems varu Spānijā. Pašlaik Spānijā ne labējie, ne kreisie nespēj gūt vairākumu, jo to viņiem liedz kataloņi un baski. Pēc Katalonijas atdalīšanās no Spānijas kreiso un labējo attiecība var mainīties. Jautājums - uz kuru pusi? Kuru vainos un kuru lielīs? Labējie vainos kreisos, ka tie nebija pietiekami stingri un ļāva kataloņiem atdalīties. Kreisie vainos labējos, ka tie bija pārāk stingri un izbiedēja kataloņus. Kuriem spāņi ticēs vairāk, to rādīs laiks. Katrā ziņā, visiem būs vieglāk. Katalonija būs neatkarīga un vairs nevienam par to nesāpēs galva.
Tautieši, liekat aiz auss!
T
Par referenduma organizēšanu (tautas viedokļa noskaidrošanu) pienākas 13 gadi cietumā. Tā ir demokrātija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits