Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Berlīne ar bažām gatavojas AfD demonstrācijai

Vācijas galvaspilsētas ielās svētdien gatavojas iziet tūkstošiem eiroskeptiķu partijas Alternatīva Vācijai (AfD) atbalstītāju un viņu pretinieku, raisot bažas par iespējamo vardarbību. Lai pārliecinātos, cik eksplozīva situācija var izveidoties, pietiek paraudzīties uz plānoto pasākumu karti.

AfD cer, ka uz tās rīkoto demonstrāciju ieradīsies līdz par 10 000 cilvēku, kas pulcēsies pie Berlīnes galvenās dzelzceļa stacijas, no kurienes plānots gājiens uz kilometru attālajiem Brandenburgas vārtiem, pienākot pie tiem no rietumu puses. Tur AfD atbalstītājus uzrunās partijas līdzpriekšsēdētāji Aleksandrs Gaulands un Jergs Meitens. Protams, šis scenārijs īstenosies tikai tad, ja AfD kolonnai izdosies nokļūt līdz Brandenburgas vārtiem.

AfD pretinieku alianse, kurā apvienojušies politiķi, imigrantu tiesību aizstāvji, teātru trupas, deju klubi un to publika, seksuālo minoritāšu organizācijas un arodbiedrības, solījusi apturēt eiroskeptiķu gājienu. AfD pretinieki pieteikuši vismaz 13 kontrdemonstrācijas un cita veida akcijas. Lielākā no tām paredzēta pie Reihstāga, kas atrodas otrpus Šprē gandrīz pretī galvenajai stacijai. Otrs AfD pretinieka gājiens paredzēts uz Brandenburgas vārtiem, tuvojoties tiem no austrumiem.

Policija paziņojusi, ka gājienu maršruti tiks saskaņoti tikai svētdienas rītā, piebilstot, ka policistu skaits, kas tiks norīkoti, lai nepieļautu vardarbīgas sadursmes starp pretējo uzskatu paudējiem, tiks noteikts tikai tad, kad būs skaidrs demonstrāciju iespējamais dalībnieku skaits. Varasiestādes uzsvērušas, ka to prioritāte ir gādāt, lai ikvienam būtu iespēja īstenot savas konstitucionālās tiesības uz pulcēšanos un savu uzskatu paušanu. Lai gan Vācijas galvaspilsētai masu politiskās demonstrācijas nav nekas neierasts, šādu konfrontējošu demonstrāciju iecere Berlīnei ir jaunums, un neviena no pretējām pusēm nenoliedz, ka tas var novest pie fiziskām sadursmēm.

"Tas nebūs nekāds pikniks," demonstrācijas priekšvakarā notikušajā AfD kongresā brīdināja Gvīdo Reils, galvenais no akcijas organizatoriem. Reils norādījis, ka eiroskeptiķi vēlas paust savu neapmierinātību ar kancleres Angelas Merkeles labvēlīgo politiku pret imigrantiem, ar pārmērīgo nacionālās valdības pilnvaru nodošanu Eiropas Savienībai (ES) un ar pieaugošo plaisu starp bagātajiem un nabadzīgajiem. Bijušais ogļracis apsūdzējis AfD pretiniekus kreiso ekstrēmistu rindās vardarbīgu draudu izteikšanā, lai neļautu Bundestāgā pārstāvētai partijai paust savu viedokli. Vienlaikus AfD līderi norādījuši, ka tādas labējo radikāļu aprindas kā identitāristu kustība uz demonstrāciju netiek aicinātas un ka aizliegtie labējo ekstrēmistu lozungi un simboli netiks pieļauti. Šādu demonstrāciju rīkošana ārpus priekšvēlēšanu kampaņas Bundestāgā pārstāvētām partijām Vācijā nav ierasta.

Pasākuma kritiķi apgalvo, ka šāda rīcība apliecinot AfD kā "kustības partijas" raksturu, tādējādi netieši norādot uz līdzību ar nacistiem, kas sevi pasniedz nevis kā politisku partiju bet kā tautas kustību. Arī Reils izteicies, ka svētdienas demonstrācija parāda, ar ko AfD atšķiras no tradicionālajām partijām.

"Mēs esam alternatīva partija, un tāpēc mēs lietas darām citādi nekā vecās partijas," žurnālistiem norādīja akcijas galvenais organizators. "Paralēli [darbam parlamentā] mēs ejam ielās, lai dotu mūsu biedriem un atbalstītājiem iespēju aktīvi piedalīties. Tas ir ļoti svarīgi, jo mēs esam alternatīva. Tas ir jauns koncepts." Viņš pauda cerību, ka svētdienas pasākumam līdzīgi gājieni kļūs par ikgadēju notikumu, kura dalībnieku skaits kļūs arvien lielāks.

Savukārt Nora Berneisa, kas pārstāv AfD pretinieku apvienību Stoppt den Hass (Apturiet naidu), paudusi cerību, ka izdosies ar fizisku spēku nepieļaut eiroskeptiķu demonstrāciju.

"Mēs vēlamies piesaistīt tik daudz demonstrantu, ka AfD nespēs paspert ne soli," sarunā ar Deutsche Welle izteikusies Berneisa, piebilstot, ka Stoppt den Hass, kurā apvienojušās vairāk nekā 120 dažādas organizācijas, savu mērķu sasniegšanai gatava ķerties pie "pilsoniskās nepakļaušanās".

Tikmēr policija uzsvērusi, ka tās pienākums ir nodrošināt pārvietošanās brīvību abām pusēm, kas saņēmušas atļauju rīkot demonstrācijas. Taču gadījumos, kad ļaužu masas rada drošības riskus, policijai ir tiesības izlemt par to pārtraukšanu.

Berneisa norāda, ka fiziskās bloķēšanas stratēģija iepriekš bijusi veiksmīga, kā konkrētu piemēru piesaucot februāri, kad kreisajiem ekstrēmistiem izdevās izjaukt labējo demonstrāciju.

Svētdien paredzētas pret AfD vērstas protesta akcijas arī uz laivām Šprē upē un uz kravas automašīnu platformām Berlīnes ielās, ko sponsorē slavenie Berlīnes naktsklubi.

Organizācija Reclaim Club Culture (Atkarosim klubu kultūru!), kurā apvienojušies 120 kreisi noskaņoti naktsklubi, festivālu organizatori un dīdžeji, plāno apklusināt AfD mītiņu pie Brandenburgas vārtiem ar apdullinošā skaļumā atskaņotu elektronisko mūziku. Akcijas rīkotāja Roza Reive sola svētdien Berlīnes centrā sola mūziku atskaņot 105 decibelu skaļumā. Šīs akcijas organizatori cer piesaistīt 14 000 dalībnieku un aicinās naktsdzīves entuziastus svētdien tieši no klubiem doties uz protestu vietu.

Top komentāri

ļuļa
ļ
interesants un sorosītu propagandas pilns raksts. pirmkārt jau fascinē tas, ka migrācijas atbalstītāju pusē ir seksuālo minoritāšu aizstāvji. tas jau nekas, ka pirms pāris dienām berlīnē arābi mēģināja nomētāt ar akmeņiem divus zilos. un tas jau nekas, ka uzbrukumi gejiem un lesbietēm ir kļuvuši par ikdienu. laikam jau tā jāsaka - nepareiza seksuāla orientācija ir saistāma ar smagu smadzeņu defektu, kas liedz saskatīt cēloņu un seku likumsakarības. otrkārt - kāda labējo demonstrācija februārī??? februārī kreisie fašisti antifa nobloķēja SIEVIEŠU gājienu, kurā sievietes pieprasīja savas tiesības uz drošību. tas notika pēc vairākām zvērīgām jaunu meiteņu slepkavībām vācijas provinces pilsētās, no kurām lielāko atbalsi ieguva meitenes noduršana lielveikalā kendelā. lai būtu skaidra kreiso domāšana - viņi pretdemonstrācijās turēja plakātus - auch fluechtlinge brauchen liebe, jeb arī bēgļiem vajadzīga mīlestība.
Def
D
Afd malači,nav ko laist musļikus Eiropa un lai nu praidisti paklusē. Nav ko izrādities praidos.
Eiropiešu revolūcija
E
Savukārt AfD līdzinieks Itālijā veido valdību, un jaunā Itālijas valdība plāno izraidīt no Itālijas 600 tūkstošus imigrantu, izveidot obligātus musulmaņu reģistrus, noteikt, ka musulmaņu dievkalpojumi var notikt tikai itāļu valodā, kā arī ieviest pilsoņu tiesības uz leģitīmu pašaizsardzību. Kad AfD veidos Vācijas valdību, līdzīgi noteikumi būs arī Vācijā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits