Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
ASV lopkopji pēc kaušanas var izmantot hloru un citas vielas, lai nogalinātu baktērijas, kas varētu būt savairojušās kautuvē. ES šādu vielu izmantošanu aizliedza jau pirms 22 gadiem

Britiem bažas par ēdiena kvalitāti pēc Brexit

Daļu Lielbritānijas iedzīvotāju pārņēmušas bažas, ka valdība, steidzoties noslēgt tirdzniecības līgumus ar ASV, piekāpsies tādās pozīcijās kā ēdiena kvalitātes standarti, ziņo The Guardian.

Trešdien viens no Brexit atbalstītājiem Džordžs Jūstiss, kurš atstāja amatu Vides, pārtikas un lauksaimniecības departamentā, rakstīja, ka Lielbritānijai nevajadzētu piekāpties un parakstīt līgumu, kas varētu pazemināt ēdiena kvalitāti. Viņš arī nosauca ASV lauksaimniecības nozari par atpalikušu.

ASV vēstnieks Vudijs Džonsons šos pārmetumus norādīja, sakot, ka tas ir mīts un ASV zemkopības nomelnošanas kampaņa. 

Tikmēr vides un veselīgas pārtikas aktīvisti gatavo sarakstu valdībai, kuros uzskaitīs potenciālos riskus, ja Lielbritānija bez ierunām piekāpsies ASV prasībām. 

Kā raksta The Guardian, viens no riskiem, kas tirdzniecības ar ASV kontekstā izskan visai bieži, ir ar hloru apstrādāta putnu gaļa. ASV lopkopji pēc kaušanas drīkst izmantot hloru un citas līdzīgas vielas, lai nogalinātu baktērijas, kas varētu būt savairojušās kautuvē. ES hlora izmantošana aizliedza jau pirms 22 gadiem, norādot, ka šādi dezinfekcijas līdzekļi var tikt izmantoti, lai salīdzinoši lēti un viegli noslēptu higiēnas normu neievērošanu pirms kaušanas. 

Lai gan arī Eiropā, tajā skaitā Latvijā, laiku pa laikam izplatās mīti par antibiotiku klātbūtni gaļā, kā liecina britu organizācijas The Soil Association informācija, ASV antibiotikas tiek izmantotas piecas reizes biežāk. Tāpat tiek norādīts, ka ASV fermeri drīkst lopiem dot augšanas hormonus, kuru lietošana ir aizliegta Eiropas Savienībā. Paustas arī bažas par krāsvielu klātbūtni pārtikā, kas pēc Brexit, varētu tikt ievesta Lielbritānijā no ASV. 

Jāatgādina, ka Lielbritānijai Eiropas Savienība jāatstāj 29. martā, un pagaidām arvien nav skaidrības, ar kādiem nosacījumiem tas notiks. Tā dēvētā bezvienošanās Brexit gadījumā sekas justu arī Latvija, tostarp iespējama pārslodze atsevišķās muitas zonās, tāpat sekas būtu ekonomikas sektorā kopumā.

Tiesa, Lielbritānijai aizvien nespējot tikt skaidrībā, izskan arī scenāriji par Brexit atlikšanu pat par diviem gadiem.

Top komentāri

ļuļa
ļ
britiem ir tik sūdīga virtuve, ka ir diezgan smieklīgi satraukties par ēdiena kvalitāti.
Enģeļa viesis
E
Kad dzīvoju UK ar grūtībām pa ļoti lielu cenu varēju nopirkt kaut ko patiesi ēdamu. Ir skaidrs tikai viens ka vidusmēra briti, emigranti sava stulbuma dēļ, ēd vis ko tikai neveselīgu edienu. Viņi pat nezina kas tas ir, kaut vai putru ēst - viss ir jau pusfabrikātos. Es nerunāju par viņu kungiem, kas dzīvo eko līmenī. Parasti vidēji ļaudis rij to ko latvietis nekad neēstu. Lūdzu tāpēc lai viņi vācās no ES , jo uz tās salas parastam cilvēkam ir viss, bet varu apgalvot - veselīgas pārtikas tur nav!
VVZ
V
Ak tu nelaime- briti vairāk nevarēs nopirkt slimu govju gaļu no Polijas! Te nu tiešām jāraud lielām asarām!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits