Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Britu parlaments izskata aizliegumu smēķēt 2009. gadā un vēlāk dzimušajiem

Britu parlamenta Pārstāvju palāta pirmajā lasījumā apstiprinājusi premjerministra Riši Sunaka ierosināto tabakas un elektronisko cigarešu (veipu) likumprojektu, kas paredz aizliegumu Apvienotajā Karalistē iegādāties tabakas izstrādājumus visiem, kuri ir dzimuši 2009. gadā un pēc tā, vēsta The Guardian.

Likumprojekts neparedz aizliegt veipošanu, taču liks ieviest stingrākus ierobežojumus, īpaši veipu reklamēšanā, kas vērsta uz jauniem cilvēkiem.

Lai likums stātos spēkā, tas vēlreiz jāskata parlamenta apakšnama komitejā un par to jānobalso pirmajā lasījumā, kā arī analoģisks process jāiziet parlamenta augšnamā – Lordu palātā.

Tiesa, tas, ka 57 toriju deputāti nobalsoja pret likumprojektu, rāda dziļu šķelšanos Konservatīvo partijā pat par būtiskiem R. Sunaka politikas pamatjautājumiem, ar kuru plāniem viņš nāca klajā partijas konferencē oktobrī. Taču likumprojektu atbalstīja opozīcijā esošie leiboristi.

Kā atzīmē BBC, ja likums tiks pieņemts, tas būs viens no stingrākajiem pasaulē. To varētu būt rosinājis līdzīgs likums, kas tika pieņemts Jaunzēlandē, taču atcelts vēl pirms stāšanās spēkā, jo mainījās valdība.

Britu veselības ministre Viktorija Etkinsa aizstāvēja likumprojekta stingrās normas, norādot, ka "nevar runāt par brīvību, ja pastāv atkarība". Viņa arī teica, ka plāns paredz radīt "no dūmiem brīvu paaudzi". "Nikotīns laupa cilvēkiem brīvību izvēlēties. Lielākā daļa smēķēt sāk, kad ir jauni, un trīs ceturtdaļas vēlāk atzīst, ka, ja vien varētu pagriezt laiku atpakaļ, nebūtu sākuši to darīt," teica ministre.

Ekspremjerministre Liza Trasa balsoja pret likumprojektu, argumentējot, ka tas ierobežo personas brīvību un "infantilizē" cilvēkus: "Ir ļoti svarīgi, ka mēs sargājam cilvēkus, kamēr viņi pieaugot nav apguvuši lēmumu pieņemšanas spējas. Taču milzīgi problemātiska ir ideja, ka mēs varam sargāt pieaugušos no viņiem pašiem."

Ekspremjers Boriss Džonsons pagājušajā nedēļā runā konservatīvo konferencē Kanādā smēķēšanas aizlieguma likumprojektu nosauca par "pilnīgu sviestu". "Kad Vinstona Čērčila partija vēlas aizliegt cigārus... tas ir vienkārši ārprātīgi," B. Džonsonu citē BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits