Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Džonsons: Lielbritānijai jābūt gatavai bezvienošanās Brexit, ja ES nemainīs nostāju

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons piektdien paziņojis, ka Londona ir gatava pārtraukt sarunas ar Eiropas Savienību (ES) par abu pušu turpmākajām attiecībām pēc Brexit, ja vien Brisele nemainīs savu nostāju.

Džonsons apsūdzējis Briseli nespējā iesaistīties nopietnās sarunās un paziņojis, ka Lielbritānijai jābūt "gatavai" no janvāra attiecībās ar ES darboties saskaņā ar Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumiem, ja vien no bloka puses nebūs "fundamentāla pieejas maiņa".

Kā ziņots, ES dalībvalstu līderi, kas pulcējušies uz kārtējo samitu Briselē, ceturtdien atzinuši, ka pēc Brexit sarunās nav panākts "pietiekams progress", un izvirzījuši Londonai faktisku ultimātu, aicinot Lielbritāniju piekāpties svarīgākajos jautājumos, par kuriem joprojām pastāv domstarpības, jeb rēķināties ar strauju savstarpējo tirdzniecības saišu saraušanu.

"Esmu izlēmis, ka mums jābūt gataviem 1.janvārim ar līgumiem, kas vairāk līdzīgi Austrālijas līgumiem, kuri balstīti vienkāršajos globālās tirdzniecības principos," norādījis Džonsons.

"Ja vien nebūs fundamentālas pieejas maiņas, mums jāiet uz Austrālijas risinājumu, un mums tas jādara ar lielu pašpārliecību," uzsvēris Apvienotās Karalistes līderis.

"Kļūst skaidrs, ka ES nevēlas noslēgt Kanādas tipa līgumu, kādu mēs sākotnēji prasījām. Šķiet dīvaini, ka pēc 45 mūsu dalības gadiem viņi Kanādai var piedāvāt nosacījumus, kādus mums nevar piedāvāt," piebildis Džonsons.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena piektdien paziņoja, ka ES sarunvedēji ieradīsies nākamnedēļ Londonā uz pēc Brexit sarunām kā plānots.

"Kā plānots, mūsu sarunu delegācija dosies uz Londonu nākamajā nedēļā, lai intensificētu šīs sarunas," tviterī paziņoja Leiena.

Avots ES sacīja, ka Londona piekritusi turpināt sarunas, taču avots Lielbritānijā to noliedza.

"Tirdzniecības sarunas ir beigušās," aģentūrai AFP pavēstīja avots Lielbritānijā. "ES ir faktiski izbeigusi tās un mēs nepiedalīsimies šajā bezjēdzīgajā procesā. Tikai ja ES fundamentāli mainīs savu nostāju, tad būs vērts runāt."

Papildināta pēc 6.rindkopas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits