Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Eiropas Savienības Tiesa ļauj ierobežot pabalstu tūrismu

Eiropas Savienības valstīm ir tiesības nemaksāt atsevišķus sociālos pabalstus imigrantiem no citām ES dalībvalstīm, kuri neizrāda ekonomisko aktivitāti un dzīvo tikai uz pabalstu rēķina, nospriedusi Eiropas Savienības Tiesa (EST). Tā arī atzinusi, ka vienas ES dalībvalsts pilsoņi nevar pieprasīt pastāvīgas uzturēšanās atļauju citā ES dalībvalstī, ja nestrādā un viņiem nav līdzekļu sevis uzturēšanai.

EurActiv.com raksta, ka EST pēc Vācijas lūguma izskatīja lietu, kas attiecas uz Rumānijas pilsoni Elizabetu Dano un viņas desmit gadu veco dēlu, kuri bija pieteikušies dzīves uzturēšanas pabalstam, kas paredzēts cilvēkiem, kuriem nav iztikas līdzekļu laikā, kamēr viņi meklē darbu.

25 gadus vecā Dano ieradās Vācijā 2010. gadā, lai dzīvotu pie māsas, taču Vācijā nodzīvotajā laikā nestrādāja un nemeklēja darbu. Viņa jau saņem bērna uzturēšanas pabalstu 184 eiro mēnesī un dzīvesvietas uzturēšanas pabalstu 133 eiro mēnesī. Leipcigas Darba centrs noraidīja viņas prasību, arī vietējā tiesa, kurā viņa pārsūdzēja Darba centra atteikumu, uzskatīja, ka viņai nepienākas pabalsts darba meklētājiem. Tāpēc tika lūgts EST spriedums.

Atbilstoši ES 2004. gada direktīvai ES pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem ir tiesības brīvi pārvietoties un dzīvot ES. Taču EST spriedumā norāda, ka "uzņēmējvalstij nav pienākuma garantēt sociālo palīdzību citu ES valstu pilsoņiem to uzturēšanās pirmo triju mēnešu laikā". Arī kad uzturēšanās laiks pārsniedz trīs mēnešus, nesasniedzot piecus gadus, "ekonomiski neaktīvām personām pašām ir jābūt pietiekamiem resursiem sevis uzturēšanai".

"Dano neieradās Vācijā, lai meklētu darbu, un, lai gan viņa pieteicās pabalstam, kas paredzēts tikai darba meklētājiem, viss liecina, ka viņa nemeklēja darbu. Viņa nav apguvusi nekādas profesionālās prasmes un nav strādājusi ne Rumānijā, ne Vācijā," konstatēts EST spriedumā.

Vācijas Kristīgi demokrātiskās savienības CSU ģenerālsekretārs Pēters Taubers, komentējot spriedumu TheLocal.de, teica: "Spriedums ierobežos ļaunprātīgu pabalstu izmantošanu un aizver durvis to priekšā, kuri ierodas Vācijā tikai tāpēc, lai dabūtu naudu no mūsu pabalstu sistēmas. Tajā pašā laikā tas neierobežo cilvēku pārvietošanās brīvību ES. Tas neierobežo arī to citu ES valstu pilsoņu tiesības saņemt pabalstus, kuri dzīvo Vācijā, ir strādājuši šeit un pēc tam zaudējuši darbu."

 
 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits