Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

EK: Ukraina guvusi progresu ceļā uz iestāšanos ES

Eiropas Komisija (EK) trešdien paziņojusi, ka Ukraina ir īstenojusi divas no septiņām reformām, kas jāveic pirms oficiālu sarunu sākšanas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

ES piešķīra Ukrainai kandidātvalsts statusu pagājušā gada jūnijā pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma.

EK izvirzīja Kijivai septiņus kritērijus, kas tai jāizpilda pirms pievienošanās sarunu sākšanas, tai skaitā prasības pastiprināt cīņu pret korupciju un veikt tiesu sistēmas reformas.

ES diplomāti atklāja, ka divi Kijivas izpildītie nosacījumi ir saistīti ar politiskās ietekmes samazināšanu plašsaziņas līdzekļos un tiesu sistēmas reformām.

Diplomāti norādīja, ka Briseles vērtējumā Ukraina ir panākusi "zināmu progresu" arī attiecībā uz pārējiem pieciem kritērijiem.

EK gatavojas oktobrī nākt klajā ar pilnīgāku Ukrainas progresa novērtējumu un atzinumu par to, vai sākt sarunas par pievienošanos blokam.

Kijiva ir centusies panākt sarunu sākšanu jau šogad un uzsver, ka tā gūst ievērojamus panākumus, vienlaikus cīnoties ar Krievijas spēkiem.

Pievienošanās sarunu sākšanai ir nepieciešama visu 27 ES dalībvalstu piekrišana. Taču tas tik un tā būs tikai sākotnējais posms, un Kijivai, visticamāk, vēl paies vairāki gadi reformu veikšanā un stingro ES prasību izpildē, līdz tā varēs iestāties ES.

ES valstis, piemēram, Polija un Baltijas valstis, stingri atbalsta Kijivas centienus kļūt par ES dalībvalsti, savukārt tādas valstis kā Vācija un Nīderlande nevēlas šo procesu sasteigt.

"Galvenie strīdīgie jautājumi Ukrainai ir konstitucionālās tiesas reforma un "ilgtspējīgi sasniegumi" korupcijas un oligarhu ietekmes apkarošanā," norādīja viens no ES diplomātiem. "Varētu jautāt, vai pēc četriem mēnešiem būs iespējams panākt ilgtspējīgu rezultātu, ja tāda nav jau tagad," piebilda diplomāts.

Arī Moldovai pērnā gada jūnijā tika piešķirts kandidātvalsts statuss. Moldova ir izpildījusi trīs no deviņiem nosacījumiem, kas tai izvirzīti ceļā uz iestāšanās sarunu sākšanu, atklāja diplomāti.

Gruzija, kas arī iesniedza pieteikumu dalībai pagājušajā gadā, ir izpildījusi trīs no 12 kritērijiem, kas noteikti, lai iegūtu kandidātvalsts statusu, pavēstīja diplomāti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits