Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EK: Visas ES dalībvalstis varēs iegādāties 300 miljonus uzņēmumu Sanofi un GSK Covid-19 vakcīnas

Farmācijas uzņēmumi Sanofi un GSK izstrādā rekombinētu Covid-19 vakcīnu. Septembrī tika sākti pētījuma pirmais un otrais posmi, un pētījuma trešais posms sekos 2020.gada beigās. Ja pētījumi būs veiksmīgi uzņēmumi centīsies nodrošināt, lai vakcīna būtu pieejama līdz 2021.gada otrajai pusei, ievērojot arī regulatīvos apsvērumus.

Stājies spēkā Eiropas Komisijas (EK) noslēgtais līgums ar farmācijas uzņēmumiem "Sanofi" un "GSK", kas paredz, ka visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis varēs iegādāties 300 miljonus Covid-19 vakcīnu devu, aģentūru LETA informēja Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāve Kristīne Liepiņa.

Viņa norādīja, ka rezervētās devas dalībvalstis arī drīkstēs ziedot valstīm ar zemiem un vidējiem ienākumiem. Savukārt abi uzņēmumi arīdzan centīsies ievērojamu daļu no vakcīnām savlaicīgi piedāvāt valstīm ar zemiem un vidējiem ienākumiem, izmantojot mehānismu "Covax" jeb "Covid-19 Vaccines Global Access", kas ir vakcīnu pīlārs Covid-19 apkarošanas rīku pieejamības paātrināšanas iniciatīvā.

Komisija jau ir parakstījusi līgumu ar "AstraZeneca" un turpina sarunas par līdzīgiem līgumiem ar citiem vakcīnu ražotājiem, kā, piemēram, "Johnson & Johnson", "CureVac", "Moderna" un "BioNTech", ar kuriem ir beigušās izpētes sarunas.

Noslēgtais līgums tiek finansēts no Ārkārtas atbalsta instrumenta, kas piešķir līdzekļus tam, lai tiktu izveidots portfelis ar iespējamajām vakcīnām, kam ir dažādi profili un ko ražo dažādi uzņēmumi.

Komisijā norādīja, ka kopā ar dalībvalstīm un Eiropas Zāļu aģentūru EK izmantos elastību, kāda ir iespējama, lai paātrinātu atļaujas piešķiršanu sekmīgām Covid-19 vakcīnām un šo vakcīnu pieejamību.

Turklāt regulatīvais process būs elastīgs, toties stingrs. Jebkurai vakcīnai, kas tiek laista tirgū, būs jāiztur ES atļaujas piešķiršanas procedūra, proti, tai būs jāatbilst vajadzīgajām drošuma prasībām un Eiropas Zāļu aģentūrai tā būs zinātniski jānovērtē, skaidroja Komisijā.

17.jūnijā EK nāca klajā ar Eiropas stratēģiju, lai paātrinātu efektīvu un drošu Covid-19 vakcīnu izstrādi, ražošanu un izmantošanu. Ar cerības pirkuma līgumiem, saņemot tiesības noteiktā laikposmā un noteiktā skaitā iegādāties vakcīnas devas, Komisija finansē daļu no sākotnējām izmaksām, kas rodas vakcīnu ražotājiem. Sagādātais finansējums tiek uzskatīts par sākotnēju iemaksu par vakcīnām, kuras faktiski iegādāsies dalībvalstis.

Augstās izmaksas un zemā sekmība ieguldīšanu Covid-19 vakcīnā vakcīnu izstrādātājiem padara par ļoti riskantu, tāpēc šāda kārtība ļaus izdarīt ieguldījumus, kuru citādi varbūt nemaz nebūtu, norādīja EK, akcentējot, ka Komisija ir apņēmusies arī nodrošināt, lai visi, kam vakcīna vajadzīga, to varētu saņemt ne vien savā valstī, bet jebkurā pasaules malā.

Kopš 4.maija Komisija ir piesaistījusi teju 16 miljardus eiro, īstenojot globālo reaģēšanu uz koronavīrusu - pasaules mēroga rīcību, kuras mērķis ir nodrošināt vispārēju piekļuvi koronavīrusa testiem, terapijām un vakcīnām un gādāt par pasaules atlabšanu. Komisija ir arī apstiprinājusi, ka ir ieinteresēta piedalīties mehānismā "Covax", kura uzdevums ir taisnīgi un par pieņemamu cenu visur nodrošināt piekļuvi Covid-19 vakcīnām.

Komisija 31.augustā ziņoja par Eiropas komandas veikumu: globālās reaģēšanas uz koronavīrusu mehānisma "Covax" un tā mērķu atbalstīšanā tiek ieguldīti 400 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits