Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Timmermanss (attēlā) draudējis iedarbināt ES līguma 7.pantu, ja Polija tomēr nolems īstenot pretrunīgi vērtēto reformu

ES brīdina Poliju, ka tai tiesu reformas problēma jāatrisina mēneša laikā

Eiropas Savienība (ES) otrdien brīdināja Polijas valdību, ka tai ir mēnesis laika, lai kliedētu bažas saistībā ar Varšavas plānoto tiesu reformu, pretējā gadījumā pastāv risks, ka Polija tiks iesūdzēta ES Tiesā. Briseles un Varšavas starpā valda domstarpības, kopš Polijas partija Likums un taisnīgums (PiS) 2015.gadā paziņoja par plānoto reformu, kas ES skatījumā rada sistēmiskus draudus likuma varai. Eiropas Komisija (EK) nosūtījusi vēl vienu brīdinājumu, kad Varšavas atbilde uz Briseles jūlijā uzsākto tiesisko procedūru tika atzīta par nepietiekamu.

"Polijas varasiestādēm tagad ir viens mēnesis laika, lai pakļautos šim pamatotajam viedoklim," teikts EK paziņojumā. "Ja Polijas varasiestādes nespers pienācīgus soļus, Komisija var nolemt šo lietu nodot ES Tiesai."

Otrdienas brīdinājums ir jau otrais solis EK rīcībā, kas ir pazīstama kā pienākumu neizpildes procedūra.

EK viceprezidents Franss Timmermanss 31.augustā paziņoja, ka Polijas atbilde uz ES brīdinājumu, ka tai ir jāaptur strīdīgus vērtējumus izsaukusī tiesu reforma, nekliedē bažas par to, ka valdība apdraud tieslietu sistēmu.

Polijas Ārlietu ministrija 28.augustā paziņoja, ka Varšava sniegusi atbildi, uzsverot, ka "likumdošanas pasākumi, kuru primārais mērķis ir reformēt tiesu sistēmu, ir saskaņā ar Eiropas standartiem un atbilst sabiedrības vēlmēm". Ministrija apgalvo, ka EK šaubas ir nepamatotas.

Timmermanss jūlijā draudēja iedarbināt ES līguma 7.pantu, ja Polija tomēr nolems īstenot reformu, kas ļauj parlamentam atlaist Augstākās tiesas tiesnešus. Saskaņā ar ES līguma 7.pantu varētu tikt apturētas Polijas balsstiesības ES ministru padomē, kas ir augstākā lēmumu pieņemšanas instance blokā.

Partija Likums un taisnīgums apgalvo, ka izmaiņas nepieciešamas, jo tiesu sistēma ir neefektīva un korumpēta un tiesneši veido elitāru, pašlabumu meklējošu kliķi un bieži stāv tālu no ierindas pilsoņu problēmām.

EK prezidents Žans Klods Junkers pagājušajā mēnesī izteicās, ka EK ir apņēmības pilna aizstāvēt likuma varu visās ES dalībvalstīs.

Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis tolaik paziņoja, ka EK jaukšanās Polijas likumdošanas procesā ir nepieņemama.

Top komentāri

ļuļa
ļ
welcome back to USSR! Polija ir suverēna valsts un var darīt, ko grib, bet sūda briselokrāti acīmredzami domā citādi.
hmm
h
Musolīni, Čaušesku, Timmermanss, Junkers, Šulcs, Tusks, Kadāfi, Huseins, Putins... Tiem, kas mēģina diktēt savu gribu citiem, mēdz būt līdzīgs liktenis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits