Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ES komisāre brīdina par iespējamu Krievijas vai citu valstu jaukšanos EP vēlēšanās

Pastāv iespēja, ka nākamā gada maijā gaidāmās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas ar savu propagandu varētu mēģināt ietekmēt Krievija vai citas valstis, ceturtdien brīdinājusi Eiropas Savienības (ES) tieslietu un patērētāju aizsardzības komisāre Vera Jourova.

"Šīs nebūs ierastās vēlēšanas, mums jāmobilizē visi spēki, visi resursi," žurnālistiem sacījusi komisāre, kas ieradusies vizītē Lietuvā.

Pēc viņas teiktā, ES dalībvalstīm sniegti arī konkrēti ieteikumi, kam šai ziņā vajadzētu pievērst uzmanību.

"Ir iespējami ārēji apdraudējumi. Negribu konkretizēt, ka tikai no Krievijas. Bet jebkurā gadījumā galvenais ieteikums ir rūpīgi izanalizēt visas ārējās ietekmes un apdraudējumus un pēc iespējas savlaicīgāk tos apturēt," uzsvērusi Jourova.

Cita starpā ieteikts arī nodrošināt vēlētājiem iespējas balsot patstāvīgi un gādāt par personas datu aizsardzību, lai tos nevarētu izmantot politiskās kampaņas mērķiem.

Komisāre atzinusi, ka Krievijas propagandas draudi ir īpaši aktuāli postpadomju telpas valstīm, tai skaitā Lietuvai, un piebildusi, ka ES dalībvalstīm jābūt gatavām arī uz iespējamiem kiberuzbrukumiem.

Viņa pastāstījusi, ka EK sadarbojas ar informācijas tehnoloģiju kompānijām, lai "mobilizētu jaudas", kuras varētu palīdzēt atklāt dezinformācijas avotus, vai pat noalgotu īpašus informācijas pārbaudītājus.

"Gribam, lai valstis koncentrētu spēkus uz kiberuzbrukumu atvairīšanu. Iesakām arī pārskatīt politiskās kampaņas noteikumus," norādījusi Jourova.

Pēc viņas teiktā, ieteikts attiecināt vienādus politiskās aģitācijas standartus gan uz tradicionālajiem plašsaziņas līdzekļiem, gan interneta medijiem uun saliedēt spēkus pret viltus ziņām un tīšu dezinformāciju, kas var tikt izplatīta, lai apmulsinātu sabiedrību, ietekmētu balsotāju lēmumus un kaitētu demokrātijai.

"Tieši šai gadījumā varētu būt runa par Krievijas propagandu. Mums ir daži piemēri - ne tikai Amerikā, bet arī ES valstu vēlēšanās. Mēs joprojām analizējam Zviedrijas vēlēšanas, lai saprastu, no kurienes nāca propaganda, bet ir arī citi dezinformācijas viļņi," sacījusi komisāre.

"Mēs necīnāmies pret viedokļiem, mēs cīnāmies pret apzinātiem meliem, kuru mērķis ir ietekmēt sabiedrisko domu. Protams, katra politiskā kampaņa ir sava veida manipulācija, bet mums nevajadzētu būt tik naiviem, lai ļautu acīmredzamiem intensīviem meliem ietekmēt elektorātu," viņa piebildusi.

Top komentāri

Ezis
E
Tagad pat lauku skolas klases vecākā vēlēšanas neiztiek bez Kremļa pirksta. :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits