Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

ES pilsoņiem Lielbritānijā sola vienkāršu pastāvīgā iemītnieka statusa procedūru pēc Brexit

Lielbritānijas valdība apņēmusies pēc Brexit jeb izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) noteikt vienkāršotu pārreģistrēšanās procesu tiem ES valstu pilsoņiem, kuri vēlēsies turpināt dzīvot šajā valstī, vēsta ārvalstu mediji.

Lielbritānijā dzīvojošo citu ES valstu pilsoņu tiesības un ES valstīs mītošo Lielbritānijas pilsoņu tiesības un pienākumi ir viens no galvenajiem Brexit sarunu tematiem. Lielbritānijas valdības otrdien apstiprinātā dokumentā izklāstīts Lielbritānijas plāns pēc Brexit reģistrēt apmēram trīs miljonus ES pilsoņu un viņu ģimenes.

Plāns paredz, ka tie ES pilsoņi un viņu ģimenes, kas varēs pierādīt valsts iestādēm, ka likumīgi dzīvojuši Lielbritānijā pirms Brexit procesa noslēgšanās, būs tiesīgi saņemt pastāvīgo valsts iedzīvotāja statusu. Šajā procesā valsts noteiks divu gadu periodu, kurā jāreģistrējas, bet ES pilsoņi tiek mudināti sākt brīvprātīgi to darīt jau pēc Brexit sarunu pirmā posma noslēgšanās.

Tiem ES pilsoņiem, kuri līdz ar Brexit procesa noslēgšanos Lielbritānijā būs dzīvojuši mazāk kā piecus gadus (laika periodu, kas nepieciešams pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai), tiks noteikts pagaidu statuss, līdz tiks sasniegts nepieciešamais piecu gadu periods.

Iepriekš izskanējušas bažas, ka šis process varētu būt nesamērīgi dārgs, taču valdība apņēmusies, ka izmaksas par valstī dzīvojošo ES pilsoņu reģistrāciju nepārsniegs summu, kas jāmaksā, lai iegūtu pilsoņa pasi.

"Mēs atbalstīsim visus, kuri vēlas palikt [Lielbritānijā] un iegūt stabilu statusu, izmantojot jaunu, vienkāršotu, racionalizētu sistēmu," solīja Lielbritānijas Brexit lietu ministrs Deivids Deiviss.

Savukārt gadījumos, kad Lielbritānijas iestādes atteiks reģistrēšanos, šā lēmuma iemesli būs jānorāda atteikuma dokumentācijā, paredz valdības plāns. Lēmumu būs iespējams pārsūdzēt Lielbritānijas tiesās, tomēr nav norāde uz Eiropas Savienības tiesu. ES jau uzstājusi, ka tieši šai iestādei jābūt galīgajam pilsoņu tiesību garantam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits