Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ES plāno uzbūvēt astoņus superdatorus

Eiropas Savienība (ES) plāno uzbūvēt astoņus superdatorus, lai atbalstītu zinātniekus, rūpniecību un uzņēmējdarbību, piektdien paziņojusi Eiropas Komisija (EK).

Superdatori, kas spēj apstrādāt lielu daudzumu datu īsā laikā, tiek izmantoti dažādās jomās, sākot ar pētījumiem medicīnā un beidzot ar reaģēšanu uz liela mēroga katastrofām, piemēram, zemestrīcēm un viesuļvētrām.

Pašreiz Eiropas zinātniekiem ir jāapstrādā savi dati ārpus ES teritorijas, kas rada draudus datu aizsardzībai, privātumam un komercnoslēpumiem, pērn norādīja EK, paziņojot par plāniem ES infrastruktūras attīstīšanai.

EK šodien pavēstīja, ka superdatori atradīsies Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā, Ostravā, kas atrodas Čehijas ziemeļaustrumos, Kajāni Somijā, Itālijas pilsētā Boloņā, Luksemburgā, Miņu Portugālē, Mariborā Slovēnijā un Barselonā.

"Tas ir milzīgs solis uz priekšu Eiropai, lai sasniegtu jaunu skaitļošanas tehnikas kapacitāti," paziņoja EK viceprezidents vienotā digitālā tirgus jautājumos Andruss Ansips.

Plānots, ka trīs no jaunajiem datoriem ierindosies pasaulē jaudīgāko datoru pirmajā pieciniekā, līdz piecām reizēm pārspējot Eiropā pašreiz jaudīgākos datorus.

Gaidāms, ka superdatori būs izmantojami no 2020.gada otrās puses.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits