Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Francijā turpinās transporta darbinieku streiki

Francijā trešdien turpinās transporta darbinieku streiki, kuriem pievienojušies arī gaisa satiksmes kontrolieri. Streikotāji iestājas pret Francijas prezidenta Emanuela Makrona iecerēto pensiju reformu.

Arodbiedrības un valdības pārstāvji otrdien sarunās apsprieda, vai valdības piekāpšanās vairākos reformas aspektos varētu apturēt streikus. Taču arodbiedrības nepiekrita atsaukt streikus, kas turpinās jau 42.dienu.

Streikotājiem pievienojušies arī gaisa satiksmes dispečeri, kurus pārstāv arodbiedrība USAC-CGT. Tā nav galvenā gaisa satiksmes dispečeru arodbiedrība, tādēļ streika ietekme, visticamāk, būs ierobežota. Taču visiem, kuri iegādājušies biļetes lidojumiem no 14.janvāra līdz 16.janvārim, ieteikts sazināties ar aviokompānijām.

Vairums vilcienu trešdien kursēs pēc ierastā grafika. Kursēs astoņi no desmit ātrvilcieniem TGV un vairums Ouigo budžeta reisu. Kursēs arī trīs ceturtdaļas piepilsētas vilcienu Transilien, puse no Intercité vilcieniem un astoņi no desmit no reģionālajiem TER vilcieniem.

Sabiedriskā transporta satiksme pēdējās dienās uzlabojusies arī Parīzē, taču pārvietošanās joprojām ir apgrūtināta.

Streikotāji nesaņem algu un daudzi darbinieki vairs nevar atļauties nestrādāt un atgriežas darbā.

Parīzes metro darbosies visas līnijas, bet tikai divas darbosies ar pilnu jaudu. Pārējie vilcieni kursēs lielāko dienas daļu, nevis tikai noslogotākajās stundās.

Pēc grafika kursēs arī tramvaji un visu dienu darbosies arī piepilsētas vilcieni RER, lai arī tie kursēs retāk nekā parasti. Pēc normālā grafika kursēs arī četri no pieciem autobusiem.

Arodbiedrības iestājas pret Makrona ieceri ieviest universālu pensiju sistēmu, kas aizstātu pašreizējos 42 "īpašos režīmus", ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem. 

Šīs atsevišķās sistēmas attiecīgajā nozarē strādājošajiem bieži garantē lielākas pensijas un agrāku pensionēšanos.

Nedēļas nogalē Francijas premjerministrs Eduārs Filips paziņoja, ka valdība ir gatava atteikties no vispretrunīgāk vērtētā priekšlikuma pensiju sistēmas reformas īstenošanā, kas paredz pensionēšanās vecumu pilnas pensijas saņemšanai palielināt no 62 līdz 64 gadiem.

Izrādītā piekāpšanās pamudināja arodbiedrības otrdien atgriezties pie sarunu galda.

 

Top komentāri

LETake news
L
Kā vienmēr LETA pasniedz ziņas tā, lai lasītāji neuzzinātu būtiskāko. Pirmkārt, pensionēšanas vecuma palielināšana nav galvenais pret ko iebilst cilvēki, un tieši šajā jautājumā ir lielā "piekāpšanās". Otrkārt, 42 pensionēšanas režīmu atcelšana arī nav tas, pret ko vairākums protestē. Šie režīmi skar nelielu sabiedrības daļu un sabiedrības vairākums vienmēr gribēja atcelt šīs mazākuma privilēģijas. Galvenais, pret ko cilvēki protestē, ir punktu sistēma. Tas nozīmē, ka pensija tiks noteikta nevis naudā, bet punktos, bet punktu vērtību katru gadu varēs "indeksēt". Indeksēt šajā gadījumā nozīmē nevis palielināt, bet gan samazināt. Jau 2017.gadā pensiju budžetā būs 27 miljardu deficīts, punktu sistēma ļaus samazināt punktu vērtību un tātad arī reālo naudu, ko pensionāri saņems, par 27 miljardiem. Tātad cilvēki zaudēs savu nopelnīto pensiju. Lūk, tas ir galvenais, pret ko franči protestē. Vai LETA to ir paskaidrojusi saviem lasītājiem?
hmm
h
Francijā daudz kas notiek. Francijas katoļu bīskapu konference iesaka kristīšanas apliecībās vairs nerakstīt vārdus "tēvs", "māte", "meita", "dēls". Bezdzimuma vecāki kristīs bezdzimuma bērnu. Un varbūt pat ne bērnu. Suni vai kaķi varbūt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits