Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Francijas ebreji sašķēlušies

Pēc tam kad šonedēļ radikalizējies musulmaņu pusaudzis mēģināja nogalināt ebreju skolotāju Marseļā, Francijas ebreju kopienu pārņēmušas emocionālas diskusijas, vai drošības vārdā ebreju zēniem un vīriešiem būtu jāatsakās valkāt tradicionālo galvassegu - kipu.

Piecpadsmit gadu vecais puisis, kura ģimene pirms pieciem gadiem no Turcijas pārcēlās uz dzīvi Francijā, pirmdien izsekoja un ar mačeti uzbruka Benžamēnam Amselēmam, kuram galvā bija tradicionālā ebreju galvassega. Acīmredzot pēc tās pusaudzis nolūkojis savu upuri, kuru viņš, par laimi, tikai savainoja.

Uzbrucējs, kurš esot džihādistu kustības Islāma valsts atbalstītājs, lepojoties ar izdarīto, taču vienlaikus izjūtot kaunu, ka nav nogalinājis Amselēmu, izmeklēšanai tuvu stāvoši avoti sacījuši ziņu aģentūrai AFP. Viņš esot radikalizējies internetā, regulāri lasot džihādistu propagandas materiālus.

Uzbrukums ebreju skolotājam notika dažas dienas pēc tam, kad Francija pieminēja pirmo gadadienu kopš 2015. gada janvāra terora aktiem Parīzē, kuros dzīvību zaudēja 17 cilvēku, viņu vidū arī četri ebreji. Kopš oktobra tas bijis jau trešais uzbrukums ar nazi ebrejiem Vidusjūras ostas pilsētā Marseļā, kur mīt aptuveni 70 tūkstoši ebreju.

Marseļas ebreju kopienas līderis Zvi Ammārs ieteicis ebreju vīriešiem un zēniem drošības labad nevalkāt kipu, līdz pienāks "labākas dienas". "Diemžēl mēs esam mērķis," paziņoja Ammārs. "Tiklīdz mūs identificē kā ebrejus, mums var uzbrukt un pat nogalināt." Arī Marseļas virsrabīns Ribels Ohana uzskata, ka "labāk būt piesardzīgiem laikā, kad visapkārt ir daudz trako", viņu citē The Irish Times.

Šīs nedēļas uzbrukumā cietušā Amselēma sieva medijiem sacīja, ka viņas vīrs atbalsta vietējo Marseļas ebreju līderu nostāju un pats vairs nevalkā tradicionālo galvassegu. "Viņš skubina kopienu rīkoties tāpat nevis tāpēc, ka baidās vai kautrējas būt ebrejs, bet tieši pretēji - drošības dēļ," Mazāla Amselēma sacīja ziņu portālam France24.com.

Šādai pozīcijai nepiekrīt visas Francijas ebreju kopienas vadītāji.

"Mēs nepiekāpsimies! Mēs turpināsim valkāt kipu," tviterī rakstīja Francijas virsrabīns Haims Korsija, kurš aicinājis vietējās futbola komandas Olympique atbalstītājus uz nākamo spēli ierasties galvassegās, lai solidarizētos ar vietējiem ebrejiem.

Francijas Jūdaistu draudžu konsistorijas prezidents Žoels Meržuī uzsver, ka kipa ir viens no būtiskākajiem jūdaisma simboliem. "Nevar būt ne runas, ka ebrejiem, kuri vēlas valkāt kipu, no tās vajadzētu atteikties. Tas mums atņemtu jūdaismu," viņš sacīja laikrakstam Le Monde. "Teroristi nedrīkst mainīt mūsu dzīvesveidu."

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Francijas ebreji sašķēlušies lasiet piektdienas, 15.janvāra, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits