Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gadu pēc apvērsuma Erdogans vēl autoritārāks

Ar īpašiem pasākumiem Turcijā nedēļas nogalē tika pieminēts pirms gada notikušais apvērsuma mēģinājums, pēc kura izgāšanās Turcijas autoritārais prezidents Redžeps Tajips Erdogans nostiprinājis savu varu, izrēķinoties ar opozicionāriem un panākot savu pilnvaru paplašināšanu. Par prezidenta bieži atkārtoto mantru kļuvusi Turcijas starptautiskās varenības atjaunošana, kas realitātē izpaudusies kā politikas lielāka islamizācija, demokrātijas mazināšana un pārmetumi Eiropas Savienībai, kas vairs nevēlas runāt par Turcijas uzņemšanu. Referendums par Erdogana pilnvaru palielināšanu parādījis, ka viņš kļuvis par sabiedrības šķēlēju, nevis vienotāju. Viņu atbalstīja 51% balsojušo.

Pagājušā gada 15. jūlija vakarā Turcijas bruņoto spēku karavīru grupa, kas dēvēja sevi par Miera mājās padomi, mēģināja ieņemt svarīgus objektus Ankarā un Stambulā. Virs Ankaras parādījās militārās lidmašīnas, tika slēgta transporta kustība pār tiltiem Stambulā. Pučisti aizturēja bruņoto spēku augstākos komandierus, ieņēma valdošās Taisnības un attīstības partijas biroju.

Valdība apvērsuma organizēšanā uzreiz vainoja ASV dzīvojošo musulmaņu klēriķi Fetullu Gilenu un viņa piekritēju tīklu Turcijā. Gilens kategoriski noliedza savu saistību ar apvērsuma organizētājiem un vairākkārt pauda tam nosodījumu.

Uzreiz pēc apvērsuma organizēšanas sākās to cilvēku vajāšana, kurus turēja aizdomās par saistību ar Gilenu un viņa atbalstītājiem. 

The Guardian raksta, ka gada laikā tika arestēti vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku. Ap 150 tūkstošiem dažādu jomu profesionāļu – ieskaitot karavīrus, ierēdņus, politiķus, policistus, tiesnešus, žurnālistus, mācībspēkus – tika padzīti no darba, raksta BBC.

Opozīcija pārmet, ka Erdogans izmantoja apvērsumu kā ieganstu varas palielināšanai referendumā un opozīcijas neitralizēšanai. Valsts gada laikā ir pārtapusi no parlamentāras demokrātijas prezidentālā republikā. Vēl vairāk saasinājušās attiecības starp Turcijas vadību un kurdiem. Turpinās tiesas procesi pret apvērsuma veicējiem. Valdība paziņojusi, ka šā gada laikā jāuzceļ 175 jauni cietumi, vēsta laikraksts The Independent

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 17.jūlija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits