Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Globālā kiberuzbrukuma mērķis neskaidrs

Izmeklētāji dzen pēdas hakeriem, kas izveidojuši un iedarbinājuši ļaunatūru ar iesauku NotPetya, par kuras upuriem šonedēļ kļuva daudzi uzņēmumi un valdību datorsistēmas visā pasaulē, arī Baltijas valstīs. Jaunais vīruss ļoti līdzinoties nesen globālā kiberuzbrukumā izmantotajam izspiedējvīrusam WannaCry, kas radīja vairākus miljardus dolāru lielus zaudējumus. Kiberdrošības speciālistiem izdevies atrast "vakcīnu" pret NotPetya, taču tā ir nepilnīga, jo pasargā konkrētu datoru no inficēšanas, bet nenovērš, ka tas var kļūt par vīrusa "pārnēsātāju".

Izspiedējvīruss NotPetya visā pasaulē sāka izplatīties otrdienas rītā. Pirmās uzbrukumā cieta Ukraina un Krievija. Eksperti uzskata, ka Ukrainas gadījumā vīruss izplatīts, izmantojot ļaundabīgus plaši izmantotas grāmatvedības programmatūras M.E.Doc atjauninājumus. Pēc tam tika inficēti arī M.E.Doc lietojošie uzņēmumi ārpus Ukrainas, pārsvarā Krievijā.

Pagaidām nav skaidrs, vai NotPetya izstrādātāju mērķis ir tikai naudas izspiešana. Eksperti pieļauj, ka tas ir kā dūmu aizsegs. "Tas ir sarežģīts uzbrukums, kura nolūks ir radīt haosu, nevis pelnīt naudu," Sari Universitātes datorzinātnes profesors Elans Vudvords sacīja britu raidsabiedrībai BBC. 

Ukrainas Drošības padome paziņojusi, ka ir zināmas pazīmes, kas liecina par Krievijas saistību ar plašo kiberuzbrukumu. Savukārt Ukrainas iekšlietu ministra palīgs Antons Geraščenko paziņojis, ka uzbrukuma patiesais mērķis bijis "destabilizēt ekonomisko situāciju un pilsonisko apziņu Ukrainā", lai gan tas tiekot "maskēts kā izspiešanas mēģinājums". 

ASV Nacionālā drošības padome paziņojusi, ka tiesībsargājošās iestādes izmeklējot uzbrukumu un esot apņēmušās "saukt pie atbildības vainīgos". Savu izmeklēšanu veic arī Interpols un Eiropols. Francijas policijas kibernoziegumu izmeklēšanas nodaļa sākusi izmeklēšanu par nelikumīgu piekļūšanu datubāzēm un izspiešanu, vēsta Deutsche Welle.

Visu rakstu lasiet 29.jūnija laikrakstā Diena!

Top komentāri

Zuiderwijk
Z
NotPetya jau vien ir aizdomīgi, bet ja nākamo vīrusu sauks YesFedja, tad skaidrs no kurienes kājas aug...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits