Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Inko LNG terminālis Somijā sācis darbību

Somijas dienvidu piekrastē darbu sācis sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālis Inko ostā, vēsta Somijas sabiedriskā raidorganizācija Yle.

Somijas valsts gāzes sistēmu operatora "Gasgrid Finland" vecākais viceprezidents pārvades jautājumos Esa Hallivuori apstiprināja, ka "tagad viss ir pabeigts un pārbaudīts".

"Tas nozīmē, ka mūsu termināļa klienti var sākt gāzes sadali, lai apmierinātu rūpniecības, enerģijas ražošanas un mājsaimniecību vajadzības ne tikai Somijā, bet arī Baltijas valstīs," viņš teica "Yle".

Hallivuori apliecināja, ka Inko LNG terminālis ir pilnībā funkcionējošs.

Sašķidrinātā gāze ar kuģiem tiek piegādāta Inko ostā esošajam Somijas nomātajam pārkraušanas un regazifikācijas kuģim (FSRU) "Exemplar", no kura tā pa cauruļvadiem tiek nogādāta krastā.

Tad LNG tiek regazificēta pārvadei pa nacionālo gāzes tīklu, kā arī importēšanai uz Igauniju pa jūrā esošo gāzesvadu "Balticconnector", kas tika atklāts pirms vairāk nekā trim gadiem.

"Exemplar" decembra beigās ieradās Inko ostā.

Zem Beļģijas karoga reģistrētais kuģis ir 291 metru garš un 43 metrus plats, tā tilpums ir aptuveni 151 000 kubikmetru, kas pilnībā piekrautā veidā atbilst aptuveni 68 000 tonnu sašķidrinātās dabasgāzes, kas savukārt atbilst vairāk nekā vienam gigavatam enerģijas. Gadā tas spēj regazifizēt līdz pieciem miljardiem kubikmetru gāzes, kas veido 35 teravatstundas enerģijas.

ASV kompānijas "Excelerate Energy" kuģi "Exemplar" iznomājusi kompānija "FRSU OY", kas ir "Gasgrid Finland" meitasuzņēmums. Kuģis saskaņā ar desmit gadu nomas līgumu apkalpos Somiju, Igauniju un pārējās Baltijas valstis. Lēsts, ka nomas izmaksas desmit gados sasniegs 460 miljonus eiro jeb 126 000 eiro dienā, kam papildus ir mainīgās izmaksas atkarībā no piegādātā gāzes daudzuma.

Pērn, sākoties Krievijas atkārtotajam iebrukumam Ukrainā, aktualizējās jautājumi par enerģētiskās neatkarības un drošības palielināšanu reģionā. Somija sāka būvēt LNG termināli Inko, bet Igaunija - pretējā Somu līča pusē Paldiskos. Sākotnējā vienošanās paredzēja, ka vispirms FSRU atradīsies tajā terminālī, kuru pabeigs pirmo.

Igaunijas un Somijas ekonomikas ministri oktobra vidū vienojās, ka "Exemplar" atradīsies Inko terminālī, kuru pabeidza decembrī, nevis Paldiskos, kā sākumā bija domāts. Paldisku termināļa infrastruktūras būvniecība tika pabeigta oktobra beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits