Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Īrija kā pirmā eirozonas valsts pārtrauc dalību starptautiskā aizdevuma programmā

Īrija svētdien sper svarīgu soli un kļūst par pirmo eirozonas dalībvalsti, kas pārtrauc dalību starptautiskā aizdevuma programmā, taču valsts ceļš līdz pilnīgai atlabšanai ir sarežģījumiem pilns.

Apjomīgo parādsaistību un budžeta deficīta problēmu dēļ Īrija 2010.gada novembrī bija spiesta vērsties pēc palīdzības pie Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), kas valstij piešķīra 85 miljardus eiro (59,7 miljardus latu) lielu aizdevumu.

Trīs gadus vēlāk - 15.decembrī - Īrija pārtrauc dalību šajā programmā un pilnībā atgriezīsies starptautiskajos finanšu tirgos, valsts ekonomiku vairs neatbalstot starptautiskajiem kreditoriem.

Tādējādi Īrija kļūst par pirmo no četrām glābtajām eirozonas valstīm, kas pārtrauc dalību šādā programmā, - Grieķija, Portugāle un Kipra joprojām ir iesaistītas šajā procesā.

Turklāt Dublina tagad arī iegūs lielāku neatkarību ekonomisko lēmumu pieņemšanā. Starptautiskie kreditori apmaiņā pret aizdevumu iepriekšējos trīs gados pieprasīja Īrijai paaugstināt nodokļus, īstenot strukturālās reformas un pārdot valstij piederošos aktīvus.

Īrija ir uzrādījusi ievērojamu progresu, taču analītiķi uzskata, ka banku sektors ir stabilizēts vien daļēji.

Analītiķi norāda, ka liels tā dēvēto slikto kredītu apjoms un dārgi hipotekārie aizdevumi nozīmē, ka banku sektors rada vislielākos sarežģījumus pēc dalības pārtraukšanas glābšanas programmā.

Tikmēr Īrijas valdība prognozē, ka valsts ekonomika šogad palielināsies vien par 0,2%, bet nākamgad pieaugs jau par 2%. Iekšzemes pieprasījums saglabājas zems, ņemot vērā augstu mājsaimniecību parādsaistību līmeni, vāju banku aizdevumu izsniegšanu un negatīvo ietekmi, ko rada augstie nodokļi.

Tomēr Dublina izlēmusi nepieprasīt piesardzības kredītlīniju vai izveidot apdrošināšanas fondu gadījumam, ja tirgus apstākļi kļūs nelabvēlīgi pēc tam, kad to vairs neatbalstīs glābšanas programma.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits