Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Attēlā "piezīmēts" Katalonijas karogs, lai radītu priekšstatu, ka fotografētie notikumi norisinājās pagājušās nedēļas nogalē

Medijs: Sociālajos tīklos izplatīti viltus attēli par policijas brutalitāti Katalonijā

Lai gan aizvadītās nedēļas nogalē notikušās sadursmes starp Spānijas policiju un Katalonijas referenduma atbalstītājiem brīžiem izvērtās visai nežēlīgas, spāņu medijs El Pais izpētījis, ka daļa attēlu ir paņemti no veciem notikumiem, kas nav saistīti ar Katalonijas neatkarības referendumu.

Spāņu medijs, nenoliedzot sadursmes, secinājis, ka daļa attēlu, kas izplatīti sociālajos medijos, sevišķi ārzemēs, nav uzņemti pagājušajā nedēļas nogalē, bet gan krietni senāk un citās Spānijas vietās.  

Piemēram, attēls, kas cirkulēja sociālajos medijos, tajā skaitā arī ierakstos latviešu valodā, ar vīrieti, kuram ir pārsista galva, patiesībā ir uzņemts 2012. gadā. Tas ir pirmais attēls, kas parādās Google attēlu meklētāja, ja spāņu valodā ieraksta "vīrietis ar asiņojošu galvu" ("hombre cabeza sangrando" - spāņu val.)

Šāda manipulācija ar attēliem un video materiāliem mūsdienās kļūst arvien populārāka, līdzīgi gadījumi, kad tiek izmantoti citviet uzņemti vai mākslīgi radīti materiāli, pieredzēti gan ASV prezidenta priekšvēlēšanu laikā 2016. gadā, gan pēc Krievijas agresijas Ukrainā, gan arī par šķietamiem migrantu grautiņiem Vācijā, Zviedrijā un daudzviet citur. Eksperti norāda, ka līdz ar moderno tehnoloģiju attīstību šādi gadījumi kļūs vēl biežāki, tādēļ auditorijai un medijiem jābūt arvien uzmanīgākiem un kritiskākiem, izvērtējot saturu. 

Spāņu medijs uzskaita virkni attēlu un video, kas ir "pārizmantoti", lai demonstrētu policijas brutalitāti Katalonijā, tā ir noticis ar kādu attēlu, kur redzams ievainots pusaudzis - arī tas ir uzņemts 2012.gadā. 

Arī kāds video, kas sākotnēji publicēts 2012. gadā, kur redzams, kā policists pilnā pūļa kontroles ekipējumā uzbrūk cilvēkiem, ir pārpublicēts, maldīgi norādot, ka tas esot noticis 2017. gadā Katalonijas neatkarības referenduma ietvaros.

Kāds cits attēls ir izmantots, lai demonstrētu, kā policists uzbrūk invalīdam ratiņkrēslā, tomēr, kā norāda medijs, attēlā redzams, ka policists uzbrūk kādai citai personai. 

Dažos attēlos izmantotas arī foto rediģēšanas programmas, lai radītu iespaidu, ka tās ir uzņemtas Katalonijā. Zemāk skatāma attēlu kolāža, kurā redzams, ka pūļa vidū ievietots Katalonijas karogs, kas patiesībā tur nebija. 

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka Katalonijas gadījumu izmanto arī Krievija, lai destabilizētu Eiropu. Detalizēta Krievijas plašsaziņas līdzekļu analīze atklājusi, ka tie palielinājuši ar Kataloniju saistītu ziņu izklāstu spāņu, angļu, vācu un krievu valodās, lai sistemātiski atainotu Spānijas valdību un tiesu sistēmu kā vainīgos represijās valsts ziemeļaustrumu reģionos. 

Top komentāri

Labi, ka
L
izglītoti cilvēki skatījās TV tiešraides vai no Katalonijas, vai no tiem pašiem Sky News u.c.c un REDZĒJA, kā SPECVIENĪBA brutāli spērdīja, sita un šāva gumijas lodes pa MIERMĪLĪGIEM IEDZĪVOTĀJIEM, kuri tikai vēlējās balsot referendumā, jo spāņu PROPAGANDAS mašīna protams TAGAD DARBOSIES UZ PILNU JAUDU!
Dienai
D
Bet parādiet taču ĪSTĀS bildes, tad arī neviens nepievērsis uzmanību neīstām. Parādiet vairāk īsto bilžu un video ar visām Spānijas policijas vardarbības izpausmēm, un cilvēki meklēs informāciju tieši pie jums, nevis kaktu avotos. Bet ja jūs kautrējaties, ja jūs negribat, lai cilvēki redzētu visu, tad... Viltusziņas novērš uzmanību no īstām ziņām. Tās izplata tie, kuri ir ieinteresēti, lai cilvēki nepamanītu īstās ziņas vai lai neuzticētos īstām ziņām. Neviena viltusziņa neatceļ īstos notikumus. Ar viltusziņu izplatīšanu nevar piesegt Spānijas policijas vardarbību.
Europe correspondent
E
https://twitter.com/Juanmi_News/status/915222389000040448
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits