Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Merkele sāk ceļu pretī ceturtajam termiņam

Eiropas Savienības (ES) ekonomiski un politiski ietekmīgākajā dalībvalstī Vācijā oficiāli ir sākusies kampaņa pirms 24. septembrī plānotajām federālā parlamenta – Bundestāga – vēlēšanām.

Vēl gada sākumā šķita, ka Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un viņas vadītajai konservatīvajai Kristīgo demokrātu savienībai (CDU) nāksies pasvīst, lai gūtu uzvaru pār Sociāldemokrātu partiju (SPD) ar bijušo Eiropas Parlamenta (EP) prezidentu Martinu Šulcu priekšgalā. Tomēr gandrīz sešas nedēļas pirms balsojuma šķiet, ka nekas nevar apdraudēt Merkeles ceļu pretī jau ceturtajam pilnvaru termiņam.

Vācijas parlamenta vēlēšanas līdzās Francijas prezidenta vēlēšanām tiek uzskatītas par būtiskāko balsojumu pasaulē 2017. gadā. Tas ir saistīts ar pērn piedzīvotajiem politiskajiem satricinājumiem abpus Atlantijas okeānam – britu lēmumu pamest ES un Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās. Centriskā Emanuela Makrona pārliecinošais triumfs Francijas prezidenta vēlēšanās novērsa Eiropas iepeldēšanu vēl dziļākos neziņas ūdeņos. Tagad visa uzmanība ir pievērsta Vācijai.

Eiropas lielākajā valstī jau kopš 2005. gada pie varas ir CDU un tās Bavārijas māsas partija – Kristīgi sociālā savienība (CSU). Valdību nemainīgi ir vadījusi Merkele, kuras vadībā Vācija sekmīgi pārvarēja 2009. gada finanšu krīzi. Savos 12 valdīšanas gados viņa visskaļāko kritiku pašas valstī un arī ārvalstīs saņēma pēc tam, kad 2015. gadā Vācijā ieradās aptuveni miljons migrantu un patvēruma meklētāju. Toreiz strauji samazinājās vēlētāju atbalsts kanclerei, bet popularitāti iemantoja galēji labējā partija Alternatīva Vācijai (AfD). Tomēr nevienā Vācijai un ES kritiskā brīdī Merkele nav izrādījusi panikas pazīmes.

Līdz šim Vācijas līdere nav īpaši aktīvi iesaistījusies CDU priekšvēlēšanu kampaņā, par ko viņa saņēma pārmetumus no sava galvenā konkurenta Šulca.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 15. augusta, avīzē Diena!

Top komentāri

Kāda kuram politika.
K
Politika nemēdz interesanta būt, toties Latvijā, tā allaž - netīra.
Riko
R
Kādas ir 'Alternatīva Vācijai' izredzes? Neesmu sekojis līdzi, ASV tomēr krietni interesantāka politika. Bet nu būtu jau interesanti, ja kāds liktu progresīvajiem liberastiem pasvīst!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits