Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ministrs: Lietuva ir gatava uzņemt līdz 8000 NATO karavīru

Lietuva ir gatava uzņemt līdz 8000 NATO ātrās reaģēšanas spēku karavīru, bet lielāka karavīru skaita uzņemšana tai radītu problēmas, atzinis aizsardzības ministrs Jozs Oleks.

Pēc viņa teiktā, tas kļuvis skaidrs Baltijas valstīs sarīkotajās uzņemošās valsts atbalsta plānošanas mācībās Baltic Host 2015, kurās Lietuvas institūciju pārstāvji piektdien trenējās iespējamai NATO spēku uzņemšanai krīzes gadījumā.

"Analizējot noskaidrojies, ka gadījumā, ja ierastos ātrās reaģēšanas spēki - aptuveni 6000-8000 karavīru, lielu problēmu nebūtu nedz ar izmitināšanu, nedz ēdināšanu vai pārvietošanos Lietuvas teritorijā, iespējams, arī ar mācībām. Ja ierastos lielāks skaits, problēmas parādītos attiecībā uz ceļu noslodzi, ceļu izmantošanu civilajam un militārajam transportam, kā arī mācību norises vietām," stāstījis ministrs.

Mācību laikā viņa vadītā Nacionālā apvienotā uzņemošās valsts atbalsta koordinācijas komiteja tikās arī ar NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa komandieri Timu Evansu, kurš atgādināja, ka mazākais iespējamais laiks, kādā ātrās reaģēšanas spēki varētu ierasties Lietuvā, ir 48 stundas.

Pēc ministra teiktā, šīs tikšanās laikā atzīts, ka būtu jāmaina daži tiesību akti, jāgādā par vieglāku un ātrāku transporta pārvietošanos, jādomā par iespēju karavīrus izmitināt ne tikai uz valsts zemes, bet arī privātās teritorijās, paredzot norēķināšanās mehānismu attiecībās ar to īpašniekiem.

Viņš pieļāvis, ka transporta problēmas tiktu risinātas, arī slēdzot līgumus ar civilajiem pārvadātājiem.

Mācībās Baltic Host šogad visās Baltijas valstīs piedalās aptuveni 350 karavīru un civilo institūciju pārstāvju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits