Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Orbāns draud noteikt veto ES finansējuma sasaistei ar likuma varu

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns draudējis noteikt veto mehānismam, kas sasaistītu Eiropas Savienības (ES) fondu sadalījumu ar likuma varas ievērošanu.

ES dalībvalstu un Eiropas Parlamenta (EP) sarunvedēji ceturtdien vienojās par mehānismu, kas saista ES fondu līdzekļu piešķiršanu ar tā dēvētās likuma varas ievērošanu, tādējādi paverot ceļu bloka ilgtermiņa budžeta apstiprināšanai.

Taču ungāru ziņu portāls mandiner.hu vēsta, ka Orbāns vēstulē Vācijai, kas ir ES prezidējošā valsts, un citiem Eiropas līderiem draudējis noteikt veto šim mehānismam.

"Lai gan Ungārija atbalsta sadarbību, ņemot vērā notikumu attīstību, tā nevar nodrošināt vienprātību, kas nepieciešama jūlijā pieņemtajam pasākuma kopumam," teikts vēstulē, kas nosūtīta Eiropas Komisijas (EK) prezidentei Urzulai fon der Leienai un Eiropadomes prezidentam Šarlam Mišelam.

Informēts avots ES ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka gan Mišels, gan Leiena ir saņēmuši vēstuli.

Orbāna vēstuli saņēmusi arī Vācija un Portugāle, kas janvārī pārņems prezidentūru no Vācijas.

Vēstulē Orbāns skaidro, ka nevar piekrist ES finansējuma sasaistei ar likuma varu, jo tas neatbilst jūlijā pieņemto pasākumu kopumam.

Jūlijā ES līderi principā piekrita šādam nosacījumam, kad samitā vienojās par ES atbalsta pasākumiem ekonomikai, kas smagi cietusi no jaunā koronavīrusa pandēmijas. Taču EP locekļi pauda neapmierinātību, ka nosacījumi ir pārāk neskaidri, lai nodrošinātu, ka ES valstis, kas saņem ES finansējumu, ievēro demokrātijas principus.

Budapešta un Varšava, kas izpelnījušās EK kritiku vairākās jomā, kategoriski iebilst pret ES fondu līdzekļu sasaisti ar tā dēvētās likuma varas ievērošanu.

Eiropadome ceturtdien norādīja, ka šis mehānisms "ļaus pasargāt ES budžetu gadījumos, kad kļuvis skaidrs, ka likuma varas principu pārkāpšana dalībvalstī ietekmē vai draud nopietni ietekmēt ES līdzekļu saprātīgu finanšu vadību vai ES finanšu interešu aizsardzību pietiekami tiešā veidā".

Taču saskaņā ar mandiner.hu ziņoto Orbāns uzskata, ka ierosinātais mehānisms ir balstīts juridiski neskaidrās definīcijās, kas paver iespēju politiskām manipulācijām.

"Ja tā arī paliks, Ungārijas valdībai nebūs citas izvēles kā noraidīt citus jūlija vienošanās elementus," paziņojis Orbāns.

ES dalībvalstu un EP panākto vienošanos vēl jāapstiprina visām 27 dalībvalstīm un ES, taču pastāv cerība, ka tā ļaus izkļūt no strupceļa, kādā nonākusi ES ilgtermiņa budžeta un bloka tautsaimniecības atveseļošanas fonda apstiprināšana.

"Ir laiks rast vienošanos arī par pārējo paketi. Mums uz galda ir vēsturiska 1,8 triljonus eiro liela finanšu pakete. Pandēmijas otrajam vilnim smagi skarot dalībvalstis, laika vairs nav," norādījis Vācijas vēstnieks ES Mihaels Klauss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits