Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā 0 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Orbāns: Nāksies izmantot spēku, ja Turcija "atvērs vārtus" bēgļiem

Ungārijai nāksies izmantot spēku uz dienvidu robežas ar Serbiju, lai aizsargātu Eiropas Savienības (ES) robežu, ja Turcija īstenos izteiktos draudus par vārtu atvēršanu bēgļiem uz Eiropu, Euronews sacīja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

Ungārijas premjerministrs jau iepriekš uzstādījis žogu uz valsts robežas ar Serbiju, lai bloķētu Balkānu migrācijas ceļu, kur simtiem tūkstoši cilvēku devās cauri, lai no Tuvajiem Austrumiem dotos uz Eiropu bēgļu krīzes kulminācijā 2015. gadā.

ES bēgļu jautājumos ir atkarīga no Turcijas, jo 2016. gadā tika parakstīts līgums, kas nosaka, ka Turcija nodrošina stingrāku uzraudzību un ierobežo nelegālo migrantu plūsmu.

Turcija, kas pašlaik izmitina 3,6 miljonus Sīrijas bēgļu ir draudējusi ''atvērt vārtus uz Eiropu'', ļaujot tiem, kas jau atrodas valstī, turpināt ceļu uz Eiropu, ja ES izvērsīs kādas sankcijas pret Turciju par tās iebrukumu Sīrijas ziemeļaustrumos.

''Nākamajās nedēļās Turcija izlems, ko darīt ar šiem cilvēkiem,'' Orbāns trešdien sacīja radio raidījumā HirTV.

''Šos cilvēkus var virzīt divos virzienos: nogādāt viņus atpakaļ uz Sīriju vai likt viņiem doties uz Eiropu.''

''Ja Turcija izvēlēsies pēdējo variantu, tad lielas šo cilvēku masas nonāks pie Ungārijas dienvidu robežas,'' teica Orbāns uzsverot, ka ES vajadzētu gādāt vairāk līdzekļu Turcijai, lai atjaunotu Sīrijas pilsētas.

''Ja Turcija palaidīs simtiem tūkstošu cilvēku, tad mums būs jāizmanto spēks, lai aizsargātu Ungārijas robežu un Serbijas- Ungārijas pierobežu, un es nevienam nenovēlu, lai mums tas būtu jādara,'' sacīja Orbāns.

Orbāns ir izveidojis ciešas attiecības ar Turciju. Nākamā mēneša sākumā Budapeštā plāno ierasties Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Otrdien, Vācijas kanclere Angela Merkele teica, ka viņa mudinājusi Turciju vairākas reizes izbeigt militāro operāciju Sīrijas ziemeļos.

''Pēdējās dienās es aktīvi mudināju Turciju pārstāt militārās operācijas pret kurdu vienībām, es to uzsveru arī tagad,'' Merkele sacīja Vācijas Bundestāgā.

''Tā ir liela humānā traģēdija ar milzīgām ģeopolitiskām sekām, Vācija pašreizējos apstākļos Turcijai nepiegādās ieročus,'' sacīja Merkele.

Kopš  9. oktobrī sāktā ofensīva Turcijas spēki bombardējuši Sīrijas ziemeļdaļas pilsētas, kuras kontrolē kurdi, kuri Sīrijā ar ASV atbalstu sakāva tā dēvēto Islāma valsti.

Pašlaik ASV viceprezidents Maiks Penss atrodas Ankarā, lai mēģinātu pārliecināt Turciju apturēt uzbrukumus kurdu kaujiniekiem.

Top komentāri

Orbāna seja nav cilvēka seja.
O
Tā ir vecas bābas krunkainas dirsas un krupja ģīmja krustojums. Tāda kā šī mēsla dvēsele.
Pārbarotajam bullim
P
drīz vajadzēs spēka, lai nosprāgtu, jo no tādiem mūdžiem pat nāve bēg.
ruksis
r
Derētu mūris starp Turciju no vienas puses un Bulgāriju un Grieķiju no otras. Turklāt, Vācija varētu sūtīt pāris miljonu turku mājās pie sava fīrera Erdogana.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits