Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Polijā atrodas 2,3 miljoni ukraiņu, no tiem 950 000 ir bēgļi

Polijā pašlaik uzturas 950 tūkstoši bēgļu no Ukrainas, bet kopējais Ukrainas pilsoņu skaits Polijā ir aptuveni 2,3 miljoni, tviterī paziņoja Polijas Attīstības fonda (PFR) priekšsēdētāja vietnieks Bartošs Marčuks.

Saskaņā ar Polijas identifikācijas koda PESEL datu bāzi Polijā pašlaik atrodas 950 tūkstoši bēgļu no Ukrainas kara, kas ir par 400 tūkstošiem mazāk nekā vasarā. Tā kā pirms kara Polijā jau dzīvoja 1,2-1,3 miljoni Ukrainas pilsoņu, tad kopējais Ukrainas pilsoņu skaits Polijā pašlaik ir 2,3 miljoni.

90% no Ukrainas kara bēgļiem Polijā ir sievietes un bērni. No visiem Polijas iedzīvotājiem 2,5% ir ieradušies valsti pēc 24.februāra, kad sākās Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā. Visvairāk ukraiņu bēgļu Polijā dzīvo Lejassilēzijas un Mazovijas vojevodistēs.

Marčuks atzīmēja, ka apmēram 60-70% no pieaugušajiem Ukrainas kara bēgļiem (320 tūkstoši no 450 tūkstošiem) jau ir iekārtojušies darbā Polijā.

"Tas ir ļoti augsts darbā iekārtošanās līmenis. Var vērtēt, ka 2022.gadā no nodokļiem un sociālajiem atskaitījumiem budžetā nonāca apmēram četri miljardi zlotu (854 miljoni eiro), bet 2023.gadā budžetā nonāks apmēram seši miljardi zlotu (1,282 miljardi eiro)," paziņoja Marčuks.

Viņš rezumēja, ka Ukrainas kara bēgļi ir vienmērīgi izvietojušies pa visu Polijas teritoriju un nevienā reģionā nav viņu pārmērīgas koncentrācijas. Viņi padara gados jaunāku Polijas populāciju un ir aktīvi darba tirgū. Ar viņu uzturēšanos Polijā saistītie budžeta ieņēmumi nākamgad pārsniegs izdevumus, lai gan šogad šī bilance bijusi negatīva.

Marčuks kā vislielākos izaicinājumus nosauca ukraiņu integrāciju poļu sabiedrībā un valsts imigrācijas politiku, kā arī iespējamu otro bēgļu vilni no Ukrainas kara. Viņš tomēr atzīmēja, ka pagaidām nav nekādu pazīmju par to, ka ukraiņi masveidā atstātu Ukrainu, dodoties Polijas virzienā.     

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits