Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Polija rīkos referendumu par ES migrantu pārvietošanas shēmu

Polijas valdība vēlas rīkot referendumu par valsts dalību Eiropas Savienības (ES) migrantu pārvietošanas shēmā, un tautas nobalsošana, visticamāk, notiks vienlaikus ar rudenī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, pirmdien paziņojis Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Lai tas būtu iespējams, valdošā partija "Likums un taisnīgums" pirmdien iesniedza likuma grozījumu projektu, kas ļautu referendumu rīkot tajā pašā dienā, kad notiek parlamenta, prezidenta vai Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas. "Es varu apstiprināt, ka mēs plānojam parlamenta vēlēšanas un referendumu par migrantu pārvietošanu rīkot vienlaikus, lai samazinātu izmaksas," paziņoja Moraveckis.

Premjers pavēstīja, ka referendumā tiks iekļauts viens vienkāršs jautājums, bet atteicās atklāt, kāds tieši tas būs. Viņš tomēr neizslēdza iespēju tautas nobalsošanai nodot arī citus jautājumus par citām tēmām.

Uz žurnālistu jautājumu, kāpēc valdība vēlas apvienot referendumu un parlamenta vēlēšanas, neraugoties uz iepriekš pieņemto lēmumu atlikt pašvaldību vēlēšanas, kuras sākotnēji bija paredzēts rīkot kopā ar parlamenta vēlēšanām, Moraveckis norādīja uz referenduma organizēšanas izmaksām.

Moraveckis tomēr ļāva noprast, ka referenduma biļetenā, visticamāk, tiks iekļauts tikai viens jautājums, jo šādu referendumu ir vieglāk noorganizēt. Viņš arī norādīja uz 2014.gada gadījumu, kad pašvaldību vēlēšanās notika vairākas neuzmanības izraisītas kļūdas, jo bija pārāk daudz aizpildāmu biļetenu. Referendums, kurā ir tikai viens jautājums, rada mazāk problēmu, uzskata premjers.

Šādā veidā parlamenta vēlēšanas un referendums, visticamāk, notiks šā gada oktobrī vai novembra sākumā, bet atliktās pašvaldību vēlēšanas notiks nākamā gada pavasarī. Konkrēti datumi vēl nav noteikti.

Apvienojot referendumu ar vēlēšanām, "Likums un taisnīgums" cer uz dubultu uzvaru. Valdošā partija atrodas priekšgalā sabiedriskās domas aptaujās, un lielākā daļa poļu atbalsta arī partijas viedokli, ka Polijai nevajadzētu uzņemt patvēruma meklētājus ES pārvietošanas shēmas ietvaros. Saskaņā ar pētniecības institūta "Pollster" aptauju, kas publicēta laikrakstā "Super Express", līdz pat 74% poļu iebilst pret migrantu uzņemšanu, bet 26% uzskata, ka valdībai būtu jāpieņem patvēruma meklētāji ES plānotās pārvietošanas sistēmas ietvaros.

Tomēr Polijas pilsoņu viedoklis par referendumu šajā jautājumā nav tik vienprātīgs, liecina aptauja, ko pēc laikraksta "Rzeczpospolita" pasūtījuma izdarīja uzņēmums "IBRiS". Lai gan 50,3% aptaujāto atbalsta šo ideju, 47% ir pret to, turklāt lielākā daļa "Likums un taisnīgums" elektorāta atbalsta referendumu, bet lielākā daļa opozīcijas vēlētāju ir pret to.

Polija un Ungārija ir vienīgās ES valstis, kas stingri iebilst pret ierosināto migrācijas un patvēruma piešķiršanas reformu, kuras pamatā ir obligātās solidaritātes noteikums, kas paredz, ka valstīm, kuras atsakās uzņemt patvēruma meklētājus, būtu finansiāli vai praktiski jāpiedalās ES migrācijas pārvaldības pasākumos.

Polija noraida lielu nelegālo imigrantu masu ielaišanu ES ar sekojošu to pārdali pa dalībvalstīm, kā arī neakceptē ideju par finanšu iemaksām, ko tā uztver kā sodus par nepiedalīšanos ES migrantu pārvietošanas shēmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits