Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Polijā saistībā ar Smoļenskas aviokatastrofu tiks tiesātas piecas bijušās amatpersonas

Polijā tiesas priekšā stāsies piecas bijušās amatpersonas, kas apsūdzētas par nolaidību, sagatavojot 2010.gada aprīļa avioreisu uz Smoļensku, kas izvērtās par vienu no traģiskākajām katastrofām Polijā, ceturtdien vēsta Polijas Radio.

Polijas prokuratūra Varšavā 2014.gadā apturēja tiesvedību, secinot, ka nekāds noziegums nav pastrādāts, bet trešdien apgabaltiesa Varšavā anulēja šo lēmumu.

Lietu tiesā iesniedza 11 aviokatastrofā bojāgājuši cilvēku radinieki.

Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010.gada 10.aprīlī.

Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, tostarp Polijas prezidents Lehs Kačinskis un viņa sieva Marija, kā arī armijas ģenerālštāba priekšnieks Františeks Gongors, ārlietu ministra vietnieks Andžejs Krēmers, Nacionālā piemiņas institūta vadītājs Janušs Kurtika, Seima vicespīkers Ježijs Šmaidziņskis, prezidenta kancelejas vadītājs Vladislavs Stasjaks un Polijas Centrālās bankas vadītājs Slavomirs Skšipeks.

Bojāgājušo radinieki iesūdzējuši tiesā bijušo premjerministra kancelejas vadītāju Tomašu Arabski, vēl divas premjerministra biroja amatpersonas un divus Polijas vēstniecības Maskavā darbiniekus.

Biezās miglas dēļ lidmašīnas poļu pilotiem tika piedāvāts nolaisties citā lidostā, bet šo piedāvājumu noraidīja.

Jau pēc lidmašīnas avārijas atklājās, ka Smoļenskas militārā lidosta vispār nebija to lidostu sarakstā, kurās Polijas prezidenta lidmašīnai bija atļauts nolaisties.

Avārijas izmeklēšanas ziņojumā tika norādīts uz vairākām kļūdām, kas tika pieļautas no Polijas puses, kā arī uz Smoļenskas militārās lidostas kontroles torņa darbinieku kļūdām.

Krievija 2010.gadā nāca klajā ar izmeklēšanas ziņojumu, kurā tika secināts, ka avārijā vainojamas tikai Polijas puses pieļautās kļūdas.

Abas puses secināja, ka lidmašīna biezajā miglā lidojusi pārāk zemu un aizķērusi koku galotnes.

Polijas konservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS), kas oktobrī uzvarēja parlamenta vēlēšanās, gatavojas veikt jaunu izmeklēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits