Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Polijas arheologi atrod vampīru apbedījumus

Polijā atrasti uzreiz vairāki vīriešu un sieviešu apbedījumi, kuros galvaskauss novietots starp skeleta kājām, jeb tā dēvētie vampīru kapi, vēsta laikraksts Corriere della Sera.  „Galvaskausa novietošana starp kājām liecina par rituālu nāvessodu, kāds, atbilstoši tautas tradīcijām, tika izpildīts vampīriem, lai viņi pēc atmošanās nevarētu atrast galvu un piecelties no kapa,” teikts rakstā.

„Viduslaikos vampīrismā apsūdzētu cilvēku liktenis bija neapskaužams. Vienos gadījumos apsūdzētajiem nocirta galvu, citos – uzsēdināja uz dakšām un gaidīja līdz laikam, kamēr līķa sadalīšanās rezultātā galva nokritīs no ķermeņa. Jebkurā gadījumā par vampīrismu aizdomās turēto mirstīgās atliekas tika apraktas, novietojot galvaskausu starp kājām. Pēc zinātnieku domām, šāda prakse bija izplatīta starp slāvu tautām, it īpaši desmitgadēs, kas sekoja kristietības pieņemšanai,” norāda laikraksts.

„Vampīrismā varēja apsūdzēt arī cilvēkus, kuri saskaņā ar pagāniskajām tradīcijām nesa uz tuvinieku kapu vietām pārtiku. Notika medības, kas līdzinājās raganu medībām, un kuru sekas bija traģiskas daudziem tūkstošiem cilvēku,” atgādina izdevums. 

„Apsūdzības vampīrismā un iespējamo vampīru vajāšanas bija ne tikai slāvu tautu prerogatīva. Pēc Itālijas arheologa Mateo Borini vārdiem, Itālijā par vampīrismu aizdomās turamos viduslaikos apglabāja ar ķieģeļa gabalu mutē. Ķieģelim bija jātraucē šīm radībām izmantot muti asiņu sūkšanai,” teikts rakstā.

„Polijas arheologi savdabīgo kapavietu atklāja, veicot izrakumus būvdarbu vietā Glivices pilsētiņā Silēzijas vojevodistē valsts dienvidos. Arheologi cerēja atrast Otrā pasaules kara gados kritušo karavīru mirstīgās atliekas. Noteikt iespējamo vampīru mirstīgo atlieku vecumu gan nebūs viegli, jo kapavietās nav nekādu rotājumu vai citu priekšmetu, kas norādītu uz apbedīšanas laiku,” piebilst laikraksts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits