Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Polijas lauksaimnieki sākuši protestus pie robežas ar Lietuvu; satiksmes sastrēgumu nav

Polijas lauksaimnieki piektdien sākuši daļēji bloķēt autoceļu uz Lietuvas un Polijas robežas, taču satiksmes sastrēgumu nav, notikuma vietā novēroja ziņu aģentūra BNS.

Kalvarijas-Budzisko robežkontroles punktā tiek pārbaudītas no Lietuvas izbraucošās kravas automašīnas. Tās tiek novirzītas uz atsevišķu joslu, bet tās, kuras izraisa aizdomas, tiek nosūtītas uz īpašu vietu, kur tās pārbauda amatpersonas.

Aptuveni 30-40 protestētāju vēro, kā poļu policisti, muitas un autotransporta inspektori pārbauda autofurgonu dokumentus. Pārbaude ilgst līdz piecām minūtēm.

Pagaidām neviena kravas automobilis nav aizturēts.

Uz ceļa nav sastrēgumu, automašīnas var brīvi pārvietoties.

Viens no protesta organizētājiem Karols Pečiņskis norādīja, ka protestētāju nolūks nav bloķēt satiksmi, bet gan pievērst uzmanību lauksaimniecības nozares problēmām. Vinš teica, ka šis ir jauns protesta veids, ko poļi līdz šim nav izmantojuši.

Pečiņskis iepriekš teica, ka Polijas lauksaimnieki uz Lietuvas robežas mainīsies ik pēc 12 stundām, lai nodrošinātu nepārtrauktu kravas automašīnu pārbaudīšanu nedēļas garumā.

"Muitas un nodokļu inspekcija, policija un autotransporta inspekcija kopā ar lauksaimniekiem pārbaudīs smagos kravas transportlīdzekļus, piemēram, tenta puspiekabes, autocisternas un skābbarības piekabes," viņš sacīja.

Polijas pusē lauksaimnieki pārbaudīs, cik daudz Krievijas un Ukrainas graudu tiek ievests valstī, norādīja organizators.

"Polijas lauksaimnieki vēlas pārbaudīt, cik daudz graudu patiesībā šķērso robežu un kāda ir to izcelsme, jo pastāv nopietns risks, ka valstī ieved graudus ne tikai no Ukrainas, bet arī no Krievijas," viņš teica.

Cits protestu organizētājs Pāvels Ivaško piektdien sacīja, ka Lietuvā un Polijā caur Latviju varētu būt ievesti vairāki simti tonnu Krievijas graudu.

"Mūsu rīcībā ir informācija, ka graudi no Krievijas tika vesti uz Lietuvu un Poliju, un to tiešām bija vairāki simti tonnu, jo šie graudi tika ievesti caur Latviju. Un no Latvijas tie tika aizvesti uz Lietuvu un pēc tam transportēti uz Poliju," viņš sacīja žurnālistiem.

"Mēs pārbaudām, vai šajās kravas automašīnās ir Ukrainas graudi. Tie tiek ievesti Lietuvā no Polijas, tur tiem maina dokumentus un tad tos ieved Polijā no Lietuvas kā Eiropas Savienības preci," viņš apgalvoja.

Lietuvas konsulāta Sejnos vadītājs Genadijus Mackelis sacīja, ka protestētāju spēki pagaidām nav lieli.

"Šobrīd redzam, ka protestētājiem ir maz spēku, bija plānots, ka viņi ieradīsies ar savu smago tehniku un bloķēs ceļus - no tā izdevās izvairīties, pateicoties dialogam un sarunām ar mūsu partneriem Polijā un mūsu institūciju pūlēm," pie robežas piektdien žurnālistiem sacīja Mackelis.

Viņš norādīja, ka lauksaimniekus, iespējams, pārliecinājuši argumenti, ka nav pamata runāt par graudu dokumentu viltošanu.

BNS žurnālists no notikuma vietas ziņo, ka satiksme ir novirzīta uz apvedceļu, kas ved uz Budzisko un no kura var izbraukt uz automaģistrāli - šis ceļš ir daudz platāks un tajā ir vieta, kur automašīnas var apstāties.  

Tā kā neizdevās panākt vienošanos ar premjerministru Donaldu Tusku, Polijas lauksaimnieki no piektdienas daļēji bloķēt ceļu uz Lietuvas un Polijas robežas. Viņi plāno Kalvarijas-Budzisko robežkontroles punktā nedēļu pārbaudīt, ko kravas automašīnas ved no Lietuvas uz Poliju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits