Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Polijas vides aizsardzības organizācija: mēs esam Eiropas izgāztuve

Polijas vides aizsardzības organizācijas sākušas celt trauksmi par atkritumu ievešanas apjomu pieaugumu no ārzemēm, īpaši Vācijas, kas lielā daļā gadījumu notiek nelikumīgi. Turklāt bieži atkritumi, kas atbilstoši dokumentiem tiek ievesti pārstrādei, Polijas teritorijā tiek sadedzināti vai vienkārši izgāzti izstrādātos karjeros, vecās noliktavās, laukos, mežos un ceļmalās. "Mēs esam Eiropas izgāztuve," intervijā Deutsche Welle saka Polijas vides aizsardzības organizācijas Zero Waste pārstāvis Pjotrs Barčaks.

Katru gadu Polijā tiek ievesti tūkstošiem tonnu atkritumu no citām valstīm. Lielākā daļa – ap 70% – no Vācijas. Vēl arī no Apvienotās Karalistes, Itālijas un Austrijas. Vācijas Kreiso partijas (Die Linke) izplatītā informācija liecina, ka, piemēram, 2018. gadā no Vācijas Polijā ievesti 250 tūkstoši tonnu atkritumu. Papildus tam Polijā no Vācijas ievests nenoskaidrojams daudzums tādu atkritumu kā papīrs un plastmasa, kuru pārvadāšana Eiropas Savienības robežās nav īpaši jāreģistrē.

Polijas Lejassilēzijas Vides aizsardzības inspekcijas pārstāve Beāta Merenda pastāstījusi, ka lielai daļai atkritumu ievedēju vispār nav atļaujas nodarboties ar atkritumu pārstrādi, tas nozīmē, ka tie ieved atkritumus nelegāli. ES teritorijā var brīvi pārdot un pārvadāt pārstrādājamus atkritumus, ja tam ir saņemta atļauja. Taču nelegālajā atkritumu biznesā iesaistītie iemācījušies apmānīt sistēmu. "Piemēram, viņi deklarē plastmasas atkritumus, lai gan īstenībā ieved sadzīves atkritumus vai vecos automobiļus," viņa stāsta. 2019. gadā inspekcija veikusi 20 pārbaužu reidus, un 14 no tiem atklāta attīrīšanas iekārtu piesārņoto dūņu, medicīnisko atkritumu un nešķirotu sadzīves atkritumu nelegāla ievešana. Vācu firmām tā esot ļoti izdevīga, jo, eksportējot atkritumus uz Poliju, tās var samazināt atkritumu apsaimniekošanas izmaksas uz pusi.

Polijas vides aizsardzības organizācijas pārmet valdībai, ka bieži pārstrādājamu atkritumu ievešanas atļaujas izsniedz firmām, kurām pieder vien zemes gabals un ekskavators atkritumu kravas izkraušanai, bet ne atkritumu uzglabāšanas poligoni vai pārstrādes rūpnīcas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits